ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În luna mai, Primăria Capitalei organiza, obligată de lege, o consultare publică pe tema oportunității realizării unui PUZ pentru ridicarea de blocuri între case, în strada Jimbolia 103 din cartierul Bucureștii Noi.
 
Invitația la consultare a fost descoperită întâmplător pe site-ul PMB, unde fusese bine dosită, de un locuitor al cartierului. Pentru că în discuție era o aberație urbanistică, menită a le schilodi cartierul, oamenii s-au mobilizat și și-au expus punctul de vedere atât pe site-ul primăriei cât și printr-o scrisoare prin care precizau că nu sunt de acord, sub nici o formă, cu această derogare urbanistică prin care se vrea ridicarea a 4 blocuri P+6 în mijlocul unui cartier de case ! În fruntea listei de semnături se află numele celui mai mare muzician al României din ultimii 50 de ani, pianistul Dan Grigore, care locuiește în zonă. Alături de Dan Grigore au semnat aproape 400 de oameni din cartier. În urmă cu câteva zile a venit răspunsul PMB, prin care petiționarii erau informați că primăria capitalei a luat cunoștință de acest punct comun de vedere prin care se solicită respingerea realizării unui PUZ în Jimbolia 103 dar că totuși se dă undă verde execuției PUZ-ului !
 
 
Cu alte cuvinte, PMB a aruncat direct la tomberon părerea a aproape 400 de cetățeni pe care, iată, îi tratează ca pe niște iobagi. Tot o cantitate neglijabilă reprezintă în ochii primăriei capitalei și specialiștii în domeniu. OAR – Organizația Arhitecților din România, a dat publicității "Raportul pentru București 2018”, intitulat "un instrument de reflecție, analiză și acțiune pentru cei interesați de viața capitalei” și "act de interes public”. Documentul este semnat de peste 30 de arhitecți, membri OAR. În acest raport scrie negru pe alb că "PUZ-ul de parcelă, anihilează, prin derogările pe care le conține, coerența țesutului urban și devine prin pași succesivi, un abuz”. "(...) Misiunea fundamentală a PUZ este tocmai de a armoniza relația dintre noile construcții cu fondul deja construit, cu infrastructura existentă, cu condițiile de mediu, cu densitatea locuitorilor, astfel încât schimbarea destinației terenului și noul său mod de utilizare să nu producă disfuncții sau traume majore zonei urbane”.
 
Traume majore...adică exact ceea ce au sesizat cei 400 de iobagi că se va întâmpla în cazul în care se vor construi blocuri între case în Jimbolia 103. La loc de cinste, pe documentul care avizează execuția PUZ-ului, stă o semnătură : primar Gabriela Firea. Foarte probabil și aici, la fel ca în alte situații similare, se va ajunge la proces. Locuitorii vor da în judecată primăria sau samsarul și, la fel de probabil, vor avea câștig de cauză. Dar asta înseamnă nervi, bani cheltuiți, timp pierdut. Primarul uită însă un lucru : cei 400 de iobagi nu sunt simpli iobagi, sunt iobagi votanți!