ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Savantul Simion Mehedinți a fost comemorat sâmbătă, 14 decembrie, la ora 9:30, în biserica fostei Mănăstiri Soveja din județul Vrancea, la 57 de ani de la trecerea lui la Cele Veșnice. După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei parastasului, a urmat o sesiune de comunicări științifice, grupate sub motto-ul „Satul, izvorul vieții”, avându-l ca invitat special pe preotul profesor dr. Gheorghe Holbea.

Au conferențiat avocata Platformei Civice Împreună, Ana Corina Săcrieru (Un neam, un suflet: concepția lui Simion Mehedinți despre neam); profesorul universitar dr. Costică Neagu (Simion Mehedinți și școala românească); pr. prof. univ. dr. Gheorghe Holbea (Satul, unitatea de măsură a vieții neamului în gândirea lui Simion Mehedinți).

„Aș dori ca lumânarea de pe mormântul părinților mei să fie aprinsă de mâna unui copil din neamul nostru, iar învățătorul să-și aducă aminte de cei din familia mea, că cel care se înstrăinează de sat, se depărtează de izvorul vieții”, scria geograful, istoricul, etnograful, filosoful și pedagogul Simion Mehedinți pe 24 iunie 1928. Acesta a trecut la Domnul pe 14 decembrie 1962 la București, la vârsta de 96 de ani, fiind înmormântat în curtea mănăstirii „Matei Basarab” din Soveja.

La manifestarea culturală de la biserica „Nașterea Domnului” din comuna Soveja au participat și elevi ai Școlii Gimnaziale „Simion Mehedinți” din localitate, precum și membri ai Ansamblului „Nunta sovejană”. Printre organizatorii evenimentului se numără: Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”; Societatea de Geografie din România - filiala Vrancea; Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; Asociația Elevilor din Vrancea; Fundația Cultural-Științifică „Simion Mehedinți - Miorița” Soveja; Platforma civică Împreună.