ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scene cu muncile oamenilor de la țară, peisaje și forme geometrice se regăsesc pe ouăle încondeiate de o femeie de 56 de ani, din Bran, care duce mai departe tradiția familiei și încondeiază ouă de peste 20 de ani, informează Mediafax.

„Aveam vreo 13 - 14 ani când am început să încondeiez ouă. Am învățat de la bunica și mama mea. Cel mai mult încondeiez ouă cu motive specifice zonei Bran, folosesc alb, galben, roșu și negru. Sunt motive cu obiceiuri de la țară, cioban cu oile, boi cu lemne, tot felul de munci care se lucrează la sat. Fac și cu motive geometrice”, a declarat Mioara Todor.

De la mama sa a învățat motivele geometrice, pe celelalte însă le-a învățat singură. Femeia spune că încondeierea unui ou durează chiar și cinci ore.

„Patru, cinci ore durează. Se introduc pe ou culorile pe rând. Am făcut destule anul acesta. Lucrez pe ouă de lemn, de găină sau rață. Cel mai mult îmi place să fac carul cu boi sau ciobanul cu oile. Sunt tradiționale, din zona Bran. Condeiul sau tocul noi îl facem dintr-un bețisor, cu ceară și tăbliță de cupru”, a mai spus Mioara Todor.
Potrivit sursei citate, ouăle încondeiate de Mioara Todor de și sora sunt expuse în prima sală a Castelului Bran, din județul Brașov.