ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul pentru politici locale cu sediul la Alba Iulia și filiala Carei a Asociației foștilor expulzați și refugiați români din 1940 în urma Dictatului de la Viena anunță organizarea unei Școli de Vară la Carei în perioada 26 august – 1 septembrie, potrivit Buletin de Carei

Școala de Vară se adresează tinerilor din toată țara care doresc să cunoască etapa istorică amintită prin cercetări la fața locului și interviuri luate puținilor supraviețuitori în urma intrării în vigoare a Dictatului de la Viena din 30 august 1940 (care obliga Regatul României să cedeze Ungariei jumătatea de nord-vest a Transilvaniei). Programul cuprinde activități informative, deplasări în satele de foști refugiați din jurul Careiului, lansări de carte, discuții cu istorici și profesori universitari, scurte programe cultural-artistice.

Organizatorilor li se alătură și Asociația ASTRA, Despărțământul „Aurel Coza” Carei, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, filiala Satu-Mare, istorici, cadre didactice universitare și toți cei interesați de informarea corectă a tinerei generații.

Marcarea datei Dictatului de la Viena va avea loc la Muzeul Județean din Satu Mare vineri, 30 august, de la ora 16:00, iar sâmbătă, 31 august, se va ține și la Carei tot de la ora 16:00, la Monumentul Comemorativ al foștilor refugiați. Va urma un simpozion dedicat momentului istoric din 30 august 1940 în cadrul căruia vor avea intervenții deputatul Daniel Gheorghe și urmași ai foștilor refugiați din Carei. La final vor fi lansate cărți aparținând renumitului lingvist Stelian Răducanu („Probele Ființei Neamului”) și istoricului Vasile Lechințan din Cluj-Napoca.   

Școala de Vară pentru tineri de la Carei se va încheia pe 1 septembrie, înscrierile putându-se face până cel târziu la data de 25 august la numărul de telefon 0745632939.

Cei care doresc să sprijine financiar organizarea Școlii de Vară pe tema consecințelor intrării în vigoare a Dictatului de la Viena din 1940 o pot face prin donații în contul deschis la BCR Carei, IBAN  RO28RNCB0222159783550001, a transmis Daniela Ciută, președinta filialei Carei a Asociației foștilor expulzați și refugiați din 1940.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews