ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmplă în Rîmeț, Alba, unde la școala generală sunt doar trei dascăli și zece elevi. Ca să nu piardă ore întregi pe drumul dintre casă și școală, elevii rămân în timpul săptămânii la internat. Fiecare profesor predă mai multe materii.

O oră de curs la școala generală din comuna Râmeț: un elev și un profesor. În mod obișnuit sunt doi elevi, Alin și Cătălin. Cu 13 sate izolate și îmbătrânite pe culmile munților Trascăului, comuna Rîmeț mai are acum câțiva locuitori.

Din cei 500 de locuitori ai comunei, doar 10 au vârste de până la 14 ani. Toți cei 10 învață aici, la singura școală din Rîmeț.

Pentru că școala are puțini elevi, numărul profesorilor este pe măsură, potrivit digi24.ro. Sunt cu totul trei. Învățătoarea predă și la gimnaziu - istorie, geografie, muzică și desen. Profesoara de matematică predă și fizică, și chimie. Și directoarea ține mai multe cursuri.

„Specialitatea mea este română-franceză, dar pe lângă asta mai predau și alte materii - limba engleză, educație fizică, biologie", spune Camelia Constantin, directoarea Școlii Gimnaziale Rîmeț.

Cei mai mulți copii stau foarte departe de școală, așa că în cursul săptămânii sunt cazați la cămin.