Pentru prima dată de la introducerea ei în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Matrona a fost cinstită miercuri la Biserica Tabacu din București, informează agenția Basilica.

La slujbă au participat numeroși bucureșteni, care au putut auzi un cuvânt despre virtuțile duhovnicești ale sfintei.

Sfânta Matrona a venit pe lume fără darul vederii și și-a pierdut uzul picioarelor la 17 ani. A fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în anul 1999, iar cultul ei s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, la 19 ani de la canonizare.

Hotărârea ca Sfânta Matrona să fie trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost luată în ședința Sfântului Sinod din 15 februarie 2018, în urma propunerii ierarhilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, precizează Basilica.

Virtuțile sfintei au fost evidențiate de părintele paroh Eugeniu Rogoti în omilia rostită miercuri, 2 mai, după Sfânta Liturghie.

„Părintele a insistat asupra faptului că această sfântă smerită este grabnic ajutătoare celor care îi cer ajutorul cu credință.

Referindu-se la evlavia pe care poporul rus o poartă sfintei, părintele Rogoti a evidențiat că la mănăstirea Pokrovsky, unde se află moaștele ei, „este un rând aproape neîntrerupt de credincioși care vin și cad în genunchi în fața Sfintei Matrona să primească binecuvântarea lui Dumnezeu”

Trăind aproape trei decenii în capi­tala Rusiei, la ea veneau zilnic oameni pentru a primi izbăvire de mâhniri și necazuri, dar și vindecare de boli.

Părintele paroh a precizat că Sfânta Matrona avea un sfat bun pentru fiecare, „îi însemna cu sfânta cruce și le spunea cuvinte de încurajare ori se ruga pentru ei””, precizează sursa citată.

Aflat în capitala Rusiei cu prilejul centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Patriarhul Daniel a oficiat în data de 3 decembrie 2017 Sfânta Liturghie în mănăstirea din capitala Rusiei și a adus cinstire moaștele sfintei. Aceasta a fost prima slujire a unui Patriarh al României în așezământul monahal din Rusia.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews