Pentru prima dată de la introducerea ei în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Matrona a fost cinstită miercuri la Biserica Tabacu din București, informează agenția Basilica.

La slujbă au participat numeroși bucureșteni, care au putut auzi un cuvânt despre virtuțile duhovnicești ale sfintei.

Sfânta Matrona a venit pe lume fără darul vederii și și-a pierdut uzul picioarelor la 17 ani. A fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în anul 1999, iar cultul ei s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, la 19 ani de la canonizare.

Hotărârea ca Sfânta Matrona să fie trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost luată în ședința Sfântului Sinod din 15 februarie 2018, în urma propunerii ierarhilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, precizează Basilica.

Virtuțile sfintei au fost evidențiate de părintele paroh Eugeniu Rogoti în omilia rostită miercuri, 2 mai, după Sfânta Liturghie.

„Părintele a insistat asupra faptului că această sfântă smerită este grabnic ajutătoare celor care îi cer ajutorul cu credință.

Referindu-se la evlavia pe care poporul rus o poartă sfintei, părintele Rogoti a evidențiat că la mănăstirea Pokrovsky, unde se află moaștele ei, „este un rând aproape neîntrerupt de credincioși care vin și cad în genunchi în fața Sfintei Matrona să primească binecuvântarea lui Dumnezeu”

Trăind aproape trei decenii în capi­tala Rusiei, la ea veneau zilnic oameni pentru a primi izbăvire de mâhniri și necazuri, dar și vindecare de boli.

Părintele paroh a precizat că Sfânta Matrona avea un sfat bun pentru fiecare, „îi însemna cu sfânta cruce și le spunea cuvinte de încurajare ori se ruga pentru ei””, precizează sursa citată.

Aflat în capitala Rusiei cu prilejul centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Patriarhul Daniel a oficiat în data de 3 decembrie 2017 Sfânta Liturghie în mănăstirea din capitala Rusiei și a adus cinstire moaștele sfintei. Aceasta a fost prima slujire a unui Patriarh al României în așezământul monahal din Rusia.