ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Fiecare pubelă de gunoi menajer de la cele aproximativ 5.000 de gospodării va avea montat un cip, deșeurile vor fi cântărite, iar localnicii vor plăti strict cât au aruncat.

Autoritățile din Mizil, județul Prahova, implementează un sistem unic în România privind colectarea gunoiului menajer. 

Primarul orașului Mizil, Silviu Negraru, a declarat, corespondentului Mediafax, că în această perioadă este implementat un proiect care are drept scop stimularea selectării deșeurilor de către populație.

Astfel, la fiecare gospodărie va exista câte o pubelă care va avea montat un cip. Localnicii vor plăti doar cantitatea de deșeuri menajere pe care o aruncă.

„Sistemul este mult mai complex. Vor fi cipurile pe pubelă, dar va exista și câte un cititor de cip pe fiecare mașină (care colectează gunoiul - n.r.). Va fi și un cântar. S-au montat cititoarele, cântarele, acum se introduc date în soft pentru că fiecare gospodărie va fi identificată pe calculator. Au început să monteze și cipurile pe pubele”, a declarat Negraru.

Potrivit acestuia, proiectul este implementat prin firma de salubritate a Primăriei și vor exista două pubele, una pentru deșeurile menajere, alta pentru deșeurile reciclabile.

Un cip a costat aproximativ 2,50 lei, iar un kilogram de deșeu menajer va costa 30 de bani.

„Noi aveam până acum tariful pe persoană. Adică fiecare persoană plătea 11. Pentru cele reciclabile nu percepem niciun tarif. Acestea sunt ridicate gratuit, tocmai ca să stimulăm selectarea la sursă. Sper ca într-o săptămână totul să fie gata”, a spus primarul din Mizil.

În paralel, autoritățile din Mizil au depus un proiect pe fonduri europene pentru construcția unei rampe ecologice pentru colectarea gunoiul de grajd de la populație.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews