ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Substanțele chimice care dau gust și aromă alimentelor ar putea fi înlocuite cu uleiuri naturale extrase din plante.

Totul datorită unui proiect de cercetare al specialiștilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Aceștia spun că uleiurile aromate pe care le obțin pot fi folosite cu succes în industria alimentară, dar și în cosmetică sau terapie.

De aproape cinci ani, specialiștii din laboratoarele Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați lucrează la obținerea uleiurilor naturale care ar putea duce la o viață mult mai sănătoasă. Până acum, au reușit să obțină uleiuri din cimbru, leuștean și gălbenele. Totul se obține din plante naturale, fără alte substanțe chimice.

„Materialul vegetal este uscat, mărunțit și, înainte de extracție, este recomandată determinarea umidității. Procesul de extracție durează, este ales, de fapt, în funcție de materia primă, în funcție de ce compuși vrei să obții,” explică unul dintre specialiștii de la laboratoarele Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați.

„La momentul de față toată lumea este foarte alergică și s-a probat că folosirea uleiurilor esențiale în cantitate foarte mică reduce din alergii, pentru că nu mai folosim o mulțime de produși chimici,” spune Cornelia Decu Chaumont, aromaterapeut.

Proiectul cercetătorilor include însă mult mai multe plante. Unele au fost deja testate de cofetari.

„Putem să introducem materii pe zona de aromaterapie, putem să facem un master de aromaterapie,” spune Petre Alexe, decan Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, potrivit digi24.ro.

Laboratorul pentru obținerea aromelor naturale face parte dintr-un proiect de cercetare a celor de la Universitatea Dunărea de Jos, singura din țară care are laboratoare performante unde se prepară produse din carne, lapte și bere.