ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Al doilea cel mai modern stadion al țării, Cluj Arena, și-ar putea închide porțile din cauza unor datorii de peste 13 milioane de lei, iar metoda prin care administrația spera să scape de datorii a fost respinsă de Consiliul Concurenței, anunță Digi 24.

Stadionul are conturile blocate de nouă luni pentru că nu a plătit niciodată după deschidere, acum cinci ani, impozitele către Primăria Cluj-Napoca.

„Majorarea capitalului social cu această sumă ar putea reprezenta un ajutor de stat. În aceste condiții, soluția recomandată a fost aceea acordării unui împrumut în condiții perfect compatibile cu cele ale pieței”, spune Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Doar că varianta cu împrumutul nu a fost agreată de consilierii județeni, pentru că bugetul Cluj Arena e prea mic pentru un astfel de credit. Între timp, datoria crește. Impozitul pe teren și pe clădire nu a fost achitat niciodată, pentru că reprezentanții Consiliului Județean apreciaseră că acest lucru nu este necesar, fiind vorba de o instituție a statului.

„Are de plată către Consiliul Local o taxă pe teren care nu este plătită de mai mulți ani”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

O soluție ar fi ștergerea penalităților de întârziere, dar această soluție ar fi valabilă doar după achitarea datoriei.

„O astfel de HG s-a luat în 2015, însă societatea nu a reușit să achite sumele de plată încât să poată beneficia de această scutire”, mai spune Oana Buzatu.

În condițiile date, stadionul pe care s-a jucat ultimul meci al naționalei - cel cu Spania - e la un pas să se închidă.

„Ne descurcăm foarte greu, încercăm să ne plătim utilitățile, să fim la zi cu ele, pentru a nu periclita activitatea”, a declarat Radu Rațiu, administratorul Cluj Arena.

Cluj Arena a găzduit în 2015 celebrul festival Untold, iar eventuala închidere a stadionului ar putea afecta ediția din acest an.

Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Județean Cluj și de la Guvern, în perioada în care șef al Executivului era Emil Boc.