ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia împăratului Traian din București, din fața Muzeului Național de Istorie, a fost vandalizată.

Primăria Capitalei anunță că, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a inițiat procedurile de reîntregire a monumentului Împăratului Traian, vandalizat pe 29 septembrie.

„În ziua de 29 septembrie 2017, acest monument a fost vandalizat prin ruperea cozii Lupoaicei, parte componentă a statuii. După recuperarea elementului artistic, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a inițiat în regim de urgență procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operațiile de lipire, cizelare și patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgență pentru readucerea monumentului în circuitul turistic al Municipiului București, având în vedere importanța turistică și simbolică a acestui monument de for public", arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.

Potrivit PMB, elementul artistic a fost recuperat, vineri, de un polițist de la Secția 10 Poliție. Acesta l-a predat Jandarmeriei Române, instituție care se coupă cu paza la Muzeul Național de Istorie a României.

Monumentul de for public Împăratul Traian, al căruit autor este Vasile Gorduz, a fost realizat în dublu exemplar la Sevilla, Spania, și București a fost amplasat în anul 2011 pe Calea Victoriei, pe scările Muzeului Național de Istorie a României.

Primăria Capitalei precizează că acesta reprezintă un simbol al latinității și europenismului.