Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea a fost dată jos de pe soclu și plimbată prin oraș, până ce i s-a găsit un loc în depozitul Companiei de Apă. Militarii în rezervă acuză Primăria că vrea să scape de statuie printr-un șiretlic
Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea a fost dată jos de către municipalitate, stârnind supărarea ofițerilor în rezervă din oraș.
Pe soclul liber va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand I, care va fi dezvelită pe 23 mai. Mai mulți militari în rezervă s-au strâns lângă statuie pentru a împiedica coborârea ei de pe soclu.
Aceștia, reuniți în cadrul Asociației Mihai Viteazul, susțin că monumentul le aparține, dat fiind faptul că a fost realizat din fondurile lor și niciodată nu a fost predat Municipiului Oradea.
Într-o interpelare către Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) arată că statuia a fost finanțată „printr-o contribuție lunară de până la 7% din venit, timp de 6 ani, a cadrelor militare și personalului civil din 13 unități militare aparținând Diviziei 11 Mecanizată”.
Deși autoritățile spun că statuia Marelui Mihai va fi mutată într-o nouă Piață, protestatarii se tem că ea va avea soarta altor două monumente reprezentative, ce urmau să fie relocate, dar au dispărut: statuia independenței și statuia lui Emanuel Gojdu. Ambele se află în paragină, momentan.
„E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de țară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu își putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitați poezia tragică pe care o face acest idiot”, a spus Generalul în rezervă Grigore Bartoș, fost comandant al Garnizoanei Oradea, citat de Bihoreanul.
De altfel, în scene jenante pentru personalitatea lui Mihai Viteazul, statuia a fost plimbată prin oraș, pe o remorcă, pentru că nu încăpea în locul inițial de depozitare. „Astfel, statuia voievodului a fost plimbată câțiva kilometri prin oraș, din strada Traian Blajovici pe strada Barcăului, spre mirarea trecătorilor care s-au oprit să fotografieze și să filmeze acest moment rarisim”, scrie Bihoreanul.
Ulterior, a fost dusă în depozitul Companiei de Apă Oradea, unde va sta pe termen nedeterminat, până ce se va identifica un spațiu potrivit pentru reabilitare. Nici viitoarea Piață unde ar urma să fie amplasată nu este gata, ci abia în 2021, dacă se respectă termenele.
Pe același subiect

Chinurile suferite de un fost pacient de Covid în Spitalul „Clujana”: „M-au obligat să iau Remdesivir. Mama a murit, tratată la spital la boli infecțioase cu Remdesivir”

Pompiliu Diplan, de vorbă cu Mihai Tîrnoveanu despre Proclamația pentru Libertate de la București

16 sibieni vaccinați anti-Covid au ajuns la spital cu Covid. Unul a murit, doi se aflau vineri la Terapie Intensivă

Expoziția „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere“ va fi vernisată azi la ora 11 la Biblioteca Academiei Române

Proteste în București, Timișoara, Arad, Cluj, Alba, Sibiu, Brașov, Pitești, Ploiești, Brăila, Galați, Constanța, Focșani, Craiova. Se scandează JOS ARAFAT! LIBERTATE! JOS MASCA! Luni la 5 jumate, din nou la Universitate!

Primul weekend cu restricții înăsprite: nu se mai poate ieși din casă după ora 20:00 decât cu declarație pe propria răspundere, care cuprinde doar 5 motive. Primarul Brăilei: Restricțiile fără logică scad încrederea în autorități și duc la revoltă
Recomandările noastre

Vine valul trei: ȘI VACCINAȚII VOR MURI! Scenariul oficial al Guvernului de la Londra care a speriat toți britanicii vaccinați cu o doză sau chiar două: 60-70% din morții valului trei vor fi din cei injectați. GRAFIC / DOCUMENT OFICIAL

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)