Primăria oraşului Sfântu Gheorghe vrea să reamenajeze centrul oraşului, acolo unde se află şi statuia lui Mihai Viteazul. 

Noul proiect a creat divergenţe între autorităţi şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Lucrările, în valoare de două milioane de euro, finanţate din fonduri europene, prevăd realizarea unei espalanade, care, potrivit forumului românilor, va ascunde vederii statuia lui Mihai Viteazul.

Principalul punct de atracţie al pieţei va fi o colină de aproximativ cinci metri înălţime, ce va evoca trupul balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului.

Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş dezaprobă acest proiect, pe considerentul că statuia voievodului Mihai Viteazul, aflată în vecinătate, va fi obturată de această uriaşă colină de pământ.Primarul Antal Árpád este acuzat că face în mod deliberat acest lucru, pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc.

Primarul Antal Árpád respinge acuzaţiile, menţionând că, prin această colină, se doreşte, de fapt, delimitarea părţii istorice a oraşului de Piaţa Mihai Viteazu, care, în opinia sa, are un aspect comunist, imprimat de blocuri şi de clădirea Casei de Cultură a Sidicatelor. 

Edilul municipiului a punctat de asemenea că proiectul a fost prezentat și votat în Consiliul Local în care este reprezentată și comunitatea românească. El a mai spus că niciunul dintre consilierii români nu a adus vreo obiecție la adresa proiectului.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews