ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuitorii din Târgoviște sunt nemulțumiți din cauză că statuia cu Mihai Viteazul reprezentativă orașului a fost vopsită de Primărie cu auriu, asemenea leilor de ipsos montați pe porțile bulibașilor

Jurnaliștii de la Gazeta Dâmboviței scriu că Primăria a luat decizia să vopsească monumentul cu ocazia Zielelor Cetății.

Statuia ecvestră în  bronz a lui Mihai Viteazul fost realizată în 2001, de către cunoscutul sculptor Mihai Marcu, la comanda primăriei Târgoviște. Primarul de la acea vreme, Iulian Furcoiu, a supravegheat personal lucrările pentru că își dorea ca statuia să devină un reper pentru municipiu. Statuia a fost patinată de artist, printr-un procedeu specific, pentru un bronz închis la culoare.  Sculptorul Mihai Marcu nu a fost consultat de Primăria Târgoviște pentru vopsirea statuii în auriu. 

Imaginile cu monumentul din prezent sunt greu de descris, iar jurnaliștii de la Gazeta Dâmboviței solicită revenirea la starea inițială.

„Acțiunea autorităților poate fi catalogată drept o vandalizare a unei opere artistice, act fără corespondent în România. Recent, Poarta Sărutului, celebra operă a lui Brancuși din Târgu Jiu, a fost spalată cu jet de apă și a devenit galbenă, după ce sărurile de fier au ieșit la suprafață, dar este vorba despre un alt tip de acțiune fizică asupra unei opere artistice.  Statuia târgovișteană pare vopsită cu pensula, nuanța fiind auriul pe care bunicii îl foloseau la vopsitul sobelor. Nu știm, la acest moment, cine a avut ideea vandalizării statuii, dar atunci când vom afla vom face tot posibilul să-i dăruim un leu poleit dacă simte nvoia să aibă aproape asemenea „opere de artă”! În ceea ce privește statuia domnitorului, aceasta trebuie adusă cât mai rapid la starea inițială.”
 
 
Cum arăta statuia înainte să fie vopsită