ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I Întregitorul a fost dezvelită joi în Piața Unirii din Oradea, pe locul de unde fusese ridicată statuia primului întregitor al țărilor române, Mihai Viteazul. Evenimentul s-a desfășurat la împlinirea a exact o sută de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, petrecută pe 23 mai 1919. La festivitatea dezvelirii statuii au participat Principele Radu al României, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, sculptorul Florin Codre, istoricul Nicolae Noica și alți reprezentanți laici sau ecleziali.

„Sunt astăzi aici reprezentând pe Majestatea Sa, Custodele Coroanei Române și pentru a vă spune tuturor că nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoția și admirația pe care o avem față de comunitatea dumneavoastră, pentru extraordinarul gest pe care îl faceți astăzi. Nu numai că puneți la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care acum 100 de ani intra pe poarta acestui important oraș al țării, dar și pentru că o faceți dând un excepțional exemplu de patriotism și de memorie unor vremuri care sunt aproape complet lipsite de aceste lucruri. Făcând acest gest nu reparați doar istoria, ci aduceți omagiu, dumneavoastră, fiecare locuitor în parte al orașului Oradea, acestei ultime sute de ani din istoria noastră care a costat poporul român mai mult sânge și mai multe vieți decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară. Dar, în același timp, acești 100 de ani au adus și cel mai mare progres și cea mai mare parte a demnității noastre de stat suveran și cea mai mare speranță a deschiderii către valorile occidentale și baza pe care stăm azi, în 2019, când spunem cu mândrie că am ajuns să conducem, pentru câteva luni, Uniunea Europeană”, a declarat Principele Radu, soțul Custodelui Coroanei României, Principesa Margareta, cu ocazia dezvelirii, la Oradea, a statuii celui de-al doilea suveran al Regatului României.

Deși a înlocuit o statuie preexistentă a unificatorului Mihai Viteazul, statuia ecvestră a Regelui Ferdinand Întregitorul a fost amplasată pe locul în care a fost ridicată inițial la Oradea, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu, potrivit Agerpres.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național al României, după care au urmat dezvelirea plăcii de pe soclul statuii, în prezența sculptorului Florin Codre, o slujbă de sfințire, oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec împreună cu un sobor de preoți, cuvântări ale oficialităților, depuneri de coroane de flori și un concert coral.

„Dragii mei, de ce este Regele Ferdinand în centrul orașului? Pentru românii ardeleni, dar nu numai pentru românii ardeleni, cel mai important moment din istoria noastră națională este Marea Unire, 1918. Tot ce este astăzi este o consecință a ceea ce s-a întâmplat atunci. Și atunci, puteam noi să marcăm Centenarul găunos, fără ca acei care au pus o piatră de temelie la România modernă să aibă locul lor care se cuvine inclusiv în orașul Oradea?”, a afirmat primarul Oradiei, Ilie Bolojan, referindu-se totodată și la eforturile Primăriei de a marca Centenarul prin 100 de proiecte de investiții, printre care și inaugurarea statuii Regelui Ferdinand în Piața Unirii.

Acesta a evocat și alte personalități ale epocii Marii Uniri, precum oamenii politici Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Aurel Lazăr și înaltele fețe bisericești Roman Ciorogariu (episcop ortodox) și Radu Demetriu (episcop greco-catolic), „bastioane ale demnității și ale neamului românesc în această parte de țară”.