ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Restaurarea unui monument din Alba Iulia crează controverse în spațiul public. Lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Albă Carolina, la ultimul monument – steluța cu brațe răsucite –  a apărut câte un steag al țărilor România, Germania și Ungaria, scrie alba24.

Restaurarea zonei interioare a cetății Alba Iulia a început în 2012, lucrările fiind încheiate doi ani mai târziu. Aproape un milion de euro a cheltuit municipalitatea numai pe aceste 31 de statui și monumente noi, între care Clopotul Unirii, o piramidă, monumentul Socrate sau complexul statuar cu telescop, soldați romani, austrieci, personaje din perioada interbelică dar și o stea cu opt colțuri.

Ideile, multe dintre ele discutabile, cu mesaje interpretabile sau pur și simplu greșite.
 
„Încă protejată de ochii curioșilor cu o plasa verde, acum, în Cetatea Alba Carolina a reapărut steaua cu brațe răsucite . În același loc, între statuia lui Mihai Viteazul, terasa unui bar și toaleta-muzeu de 350.000 euro. Ideea a rămas aceeași cu cele opt  funii împletite care formează steaua, însă îl locul cârpelor, sub fiecare braț acum ”creatorul” a amplasat câte un steag. Sub două împletituri, steagul Ungariei, alte două pentru steagul Germaniei și sub restul de patru brațe, steagul României. Greu de înțeles mesajul pe care vrea să îl transmită urmașilor și urmașilor urmașilor noștri cu această reprezentare monumentală. Sunt tot felul de interpretări care se lovesc cumva de zidul istoriei orașului.”, scrie sursa citată.