ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, a avut loc slujba de înmormântare a marelui taragotist Dumitru Fărcaș, aceasta fiind oficiată de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de preoți, relatează România Liberă.

Sicriul a fost acoperit cu steagul tricolor și a fost flancat de o gardă de onoare și a fost depus pe o scenă și înconjurat cu flori albe, dar și de familia sa și de cei dragi, printre care fiica sa, Andreea, sau actorul Dorel Vișan, îmbrăcați cu cămăși populare.

Artiștii de muzică populară Aurel Tămaș, Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu s-au numărat și ei printre cei care au venit să își ia rămas bun de la Dumitru Fărcaș.

Înainte de începerea slujbei de înmormântare, primarul Emil Boc, însoțit de alți trei oficiali ai Primăriei Cluj-Napoca, au flancat, pentru mai multe minute, garda de onoare aflată în jurul sicriului.

În cuvântul său, ÎPS Andrei a mărturisit că rintre motivele pentru care se află, alături de cei prezenți, la căpătâiul artistului este acela de a mai sta câteva momente de vorbă cu maestrul Dumitru Fărcaș.

„... pentru a ne lua rămas bun. Și dacă nu suntem în stare să-i spunem cuvintele ce i s-ar potrivi, ne folosim de ajutorul altora. El a iubit mult pe Octavian Goga, din care recita mereu. 'Am venit să-ți spun o vorbă/ Azi, când pleci în țări mai bune'. (...) El era maestrul neîntrecut de nimeni, cu taragotul lui și acum, îndemnul pe care i-l face Goga este acesta, ca și bunului Dumnezeu să-i cânte o cântare", a spus mitropolitul Andrei la finalul slujbei de înmormântare.


La finalul evenimentului, sicriul a fost purtat de militari în fața Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, care în viitor ar putea purta numele lui Dumitru Fărcaș, în urma unei propuneri a municipalității către Guvern, iar cei aproximativ 500 de oameni prezenți l-au înconjurat pe sunetul muzicii a doi taragotiști.

„Maestre Dumitru Fărcaș, dragă Mitrule, suntem cu toții în fața casei tale, a Ansamblului 'Mărțișorul', căruia i-ai fost emblemă pentru totdeauna. Tu nu ne vei părăsi niciodată, pentru că muzica ta este în sufletul poporului român, face parte din fibra noastră națională, din ADN-ul poporului român. Tu ești cu noi, și noi vom fi cu tine pentru totdeauna", a spus și Emil Boc la momentul pregătirii sicriului pentru ultimul drum, către localitatea natală a lui Dumitru Fărcaș.

Andreea, fiica sa, le-a mulțumit medicilor care l-au îngrijit și autorităților pentru sprijinul dat în organizarea evenimentului.

„Mulțumesc tuturor celor care ați venit să fiți alături de tata, îl ducem la Groși, de unde a plecat copil. Tata niciodată nu a vorbit despre moarte, noi ne-am gândit că probabil acolo ar vrea să fie, așa că o să-l înmormântăm în livada din spatele casei natale", a spus fiica lui Dumitru Fărcaș.

Din partea Guvernului a fost de asemenea depusă o coroană, de către prefectul Clujului, Ioan-Aurel Cherecheș. La eveniment au mai fost prezenți și soția lui Emil Boc, Oana, fostul vicepremier Vasile Dâncu, fostul primar al Clujului și senator Gheorghe Funar, precum și alte oficialități locale.