Directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann, blochează o investiție pentru modernizarea laboratorului de restaurare din cadrul instituției, afirmă Filip Petcu, unul dintre restauratorii Muzeului.

Mai precis, în 2018, instituția a obținut autorizarea primului laborator de restaurare din vestul țării pentru Muzeul de Artă Timișoara. În martie consilierii județeni votaseră un proiect de investiții în Laborator în sumă den 492.000 de lei, pentru demararea primei etape, „respectiv echiparea acestuia cu sisteme de exhaustare si alte aparate indispensabile pentru un bun parcurs al interventiilor de restaurare, care să protejeze totodată restauratorii la locul de muncă”, după cum afirmă Filip Petcu pentru ActiveNews.

Din păcate, managerul instituției, Victor Neumann, nu a făcut nimic pentru a da drumul la investiție, în ciuda faptului că „Din martie pana in iunie am făcut hârtii către manager prin care ceream demararea investițiilor, în condițiile în care numai fabricarea aparatelor durează câteva luni, exceptând procedura de achiziție și livrarea”, explică Filip Petcu. 

După trei luni în care nu a primit niciun răspuns, Petcu a mers mai sus, la instituția care tutelează Muzeul, Consiliul Județean Timiș, apoi la Direcția pentru Cultură Timiș, Ministerul Culturii, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, respectiv dl secretar de stat Alexandru Pugna, responsabil cu muzeele, dar și în străinătate, la International Council of Museums (ICOM).

Deși președintele CJ Timiș, Dobra Călin, a promis că investiția va demara în octombrie, acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum, managerul Neumann invocând diferite motive pentru întârziere. „Pretexte neadevărate”, în opinia lui Filip Petcu.

Aflat la București, la Muzeul „Dimitrie Gusti”, Filip Petcu a reușit să convingă 111 specialiști în restaurare și conservare să-l sprijine în demersul său și să semneze un memoriu prin care se arată importanța acestei investiții pentru Timișoara.

„Considerăm că demersul colegului nostru, domnul Filip A. Petcu, este pe deplin justificat și important pentru patrimoniul cultural-artistic românesc, ai cărui beneficiari suntem noi, cei de astăzi, dar și urmașii noștri. De aceea, răspundem ferm apelului său, împărtășind aceleași idealuri și fiind solidari cu domnia sa. În calitatea de membri ai comunității științifice muzeale, considerăm ca o datorie de suflet să susținem și să încurajăm acest proiect, pentru asigurarea unui cadru eficient de funcționare a Muzeului de Artă Timișoara.

Convinși că veți fi alături de noi, solicităm respectuos susținerea dumneavoastră pentru a implementa cu succes, în cel mai scurt timp posibil, proiectul de investiție al colegilor din cadrul Muzeului de Artă Timișoara, spre a nu se pierde suma alocată!”, se menționează în memoriul semnat de cei 111 specialiști.

De altfel, de acest laborator de restaurare ar beneficia toate bisericile și instituțiile de cultură care au patrimoniu de restaurat,  dar acest lucru nu se întâmplă „din pricina refuzului d-lui manager, prof. univ. dr. Victor Neumann, care a cerut redistribuirea banilor către alte instituții, deoarece domnia sa consideră că această investiție nu este oportună pentru muzeu și laborator, și implicit nici pentru municipiul Timișoara, care va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.

Filip Petcu a inițiat și o petiție online pe care o puteți regăsi aici.

Victor Neumann este un profesor universitar din Timișoara, care a devenit director al Muzeului de Artă pe fondul schimbărilor politice din 2012, după cum afirmă Marcel Tolcea. Aceeași sursă spune că Neumann a fost dat afară de  Prim-rabinul Moses Rosen din funcția de consilier, dar și de la conducerea Institutului Intercultural Timișoara.
 
În 2013, presa timișoreană a scris că CJ Timiș a introdus o condiție pe care numai Victor Neumann o putea îndeplini la concursul de dosare pentru postul de director al Muzeului.

În 2016, Neumann a lansat cartea „Timișoara sub semnul Prințului Eugeniu de Savoya. 300 de ani de europenitate”, în care laudă înlocuirea ocupației otomane cu cea austriacă a celui mare oraș din Banat.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews