ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect imobiliar, care urmărește să transforme clădirea fostului liceu de arte plastice din oraș într-un mall cu hotel, apartamente și parcare subterană, a fost aspru criticată de reprezentanții societății civile prezenți la dezbaterea publică organizată miercuri de către Primăria Timișoara pe acest subiect, informează presa locală.

Despre ce este vorba?

Mai precis, este vorba despre clădirea dezafectată a fostului liceu de arte plastice, pe care un antreprenor clujean vrea să ridice un complex imobiliar cu magazine, hotel și apartamente.

Conform reprezentantului investitorului, clădirea va avea o înălțime maximă de 26 de metri, iar turnul „informațional” care se va construi va avea 47 de metri. Proiectul include o piațetă și o parcare subterană cu 450 de locuri. Acesta a încercat să convingă asistența că proiectul va aduce un aer de modernitate centrului orașului, dar a fost contrazis de către arhitectul Victor Popovici,  vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș.

Specialistul a spus că proiectul actual dezechilibrează zona.

„Prima noastră observație este că, pe str. 20 Decembrie, clădirea propusă are 23,5 metri la cornișă și un etaj retras la 26 metri, comparativ cu înălțimea de 20 m la cornișă a PMT. Considerăm că înălțimea propusă este prea mare, depășirea cornișei primăriei fiind de evitat, iar acest punct de vedere se regăsește și în avizul de principiu emis de Direcția Județeană de Cultură. Planșa propusă nu detaliază modul de rezolvare. Pe str. Patriarh Miron Cristea, clădirea propusă are înălțimea la cornișă de 22,5 m, cu etaj retras, la cota 26 m, în opoziție cu clădirea Mitropoliei, care are doar 10,5 m la cornișă. Rezultă astfel un profil stradal dezechilibrat. Considerăm corectă retragerea corpurilor înalte în interiorul parcelei, astfel încât frontul rezultatul să fie echilibrat”, a menționat el.
 

Arhitectul a criticat și faptul că se va distruge parțial și clădirea Inspectoratului Școlar, una de patrimoniu.

„Considerăm benefică și imperios necesară intenția de păstrare a clădirii Inspectoratului Școlar, fiind vorba de o lucrare a arhitectului Szekely Laszlo. Propunerea elimină total acoperișul existent, o integrează într-un front continuu la nivel de parter și parter + 1 și o încalecă cu construcții noi, fapt care duce la modificarea completă a imaginii originale a casei. Practic, nu se mai poate vorbi despre aceeași clădire, din cauza absenței acoperișului, care este o parte integrantă a casei și din cauza înglobării ei într-o structură de tip big box, care acoperă o mare parte din terenul disponibil. Este vorba despre o clădire parte a unui ansamblu monument istoric și considerăm că soluția corectă este păstrarea clădirii în integralitatea ei, inclusiv acoperișul, și lăsarea unui spațiu perimetral de protecție. Aceeași metodă de operare estre recomandabilă și pentru ceea ce se va păstra din Liceul de Arte”, a completat arhitectul.

Criticul de artă Ileana Pintilie a susținut ideea păstrării clădirii Inspectoratului Școlar, mai ales că respectivul imobil a fost clasificat ca monument istoric, decizie pe care Primăria Timișoara a anulat-o. Același punct de vedere l-a susținut și Ilie Sârbu, reprezentantul Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

„Prin acest PUZ se dorește demolarea a două clădiri importante pentru Timișoara prin demolare. Nu înțelegem cum se face declasarea atâta timp cât se află între două monumente importante: Primăria Timișoara și Biserica Sf. Dimitrie din curtea Mitropoliei. Pe noi ne interesează foarte mult recuperarea memoriei acestui spațiu. Dvs. goliți de arhitectură aceste două clădiri. Probabil acel istoric care a făcut acel studiu nu simte nimic pentru Timișoara, acolo s-a dezvoltat Grupul Sigma, este Liceul Israelit. Dacă cei din comunitatea evreiască nu vor, vrem noi ca acest lăcaș de învățământ să rămână așa cum este, să păstrați ambele clădiri. Proiectul făcut de dvs. nu are nicio legătură cu interesul public, din câte știm noi primăria trebuie să dezvolte mai întâi interesul public, nu înțelegem implicarea administrației locale. Dacă acest PUZ trece, ne va fi foarte greu să îi stăpânim pe unii investitori”, a explicat Ilie Sîrbu.

Reprezentanții Mitropoliei Banatului s-au arătat foarte îngrijorați de proiect, mai ales că acesta va „strivi” Catedrala, un simbol al orașului. Aceștia se tem că lucrările la parcarea subterană ar putea afecta stabilitatea Catedralei.
 

„Există o cotă de cornișă în care ei se racordează la nivel de primărie, la 20,5 metri, după care urcă cu acel etaj retras până la 26 metri și merg pe același palier, ca un fel de «pilă», până la nivelul Mitropoliei, adică pe tot cvartalul Loga – Miron Cristea – Eminescu – 20 Decembrie. Mitropolia are 10,5 metri la cornișă, sunt 16 metri în plus. Aceasta a fost una dintre observațiile noastre. A doua este legată de trei niveluri de parcare, cu aproape 500 de locuri. Ei își asumă un nivel de parcaje publice, dar pe noi ne deranjează în primul rând nivelul de intensitate, de zgomot și vrem să vedem un studiu elaborat asupra calității vieții, în ceea ce privește mediul și poluare. Există o parte de intrare dinspre Eminescu 6, o ieșire pe partea de Loga și o ieșire de aprovizionare vizavi de reședința mitropolitană, un acces aprovizionare comercială pentru mall, hotel și așa mai departe. Vă dați seama ce trafic poate să fie acolo”, a explicat arhidiaconul.Timotei Anișorac.

„Suntem îngrijorați cu adevărat vizavi de stabilitatea Catedralei Mitropolitane. Știu că sunt mijloace și grupuri de pompaj moderne, dar poate scădea nivelul apei pe întreaga zonă. De aceea am cerut un studiu geo-tehnic aprofundat, pentru că există un anumit risc. Nici noi nu știm, nici ei nu ne pot spune. Acest studiu trebuie făcut în mai multe locuri, pe mai multe sondări, există riscul să fie o tasare inegală a fundațiilor și să avem probleme chiar la catedrală. Scade nivelul pe toată zona și există o argilă care este compactată pe niște pelicule de apă. În momentul în care scazi nivelul apei, o parte din acei piloni de lemn vor putrezi, pentru că nu mai sunt în mediu constant. Sunt peste 10.000 de piloni, deasupra cărora s-a făcut un radier general din beton. Studiul geo-tehnic nu ne-a fost pus la dispoziție, deși l-am solicitat. Noi suntem vecini față de zona reglementată, pe două laturi. În această etapă, pentru că asta înseamnă PUZ, au nevoie de acordul vecinilor”, a completat acesta.

Fostul prefect al Timișului, Ovidiu Drăgănescu, a completat cele spuse de reprezentantul Bisericii, arătând că pe deasupra, zona va deveni un infern din punct de vedere al circulației.

„ona aceasta este cea mai agresată zonă a Timișoarei în ultimii 30 de ani, deși era una dintre cele mai liniștite zone ale Timișoarei. Putem vorbi aici de o rezervație arhitectonică interbelică, o zonă cu specific care nu a fost până acum deloc agresată urbanistic. Este vorba despre un ring neterminat, ce aduce puțin cu ringul Vienei. Veniți aici într-un infern, dacă vreți să faceți o asemenea investiție. Sunt două licee, dimineața se circulă bară la bară. Vreți și spații comerciale, pe unde se face alimentarea? Este aglomerat tot timpul, nu știu ce v-a promis primăria că va face, dar vă spun că nu poate face nimic legat de trafic. Am înțeles că vreți să intrați în parcare pe Eminescu, eu vă spun că acea zonă va fi pietonală. Văd că aveți P+5 în fața Mitropoliei, este totuși o lipsă de minim respect față de o instituție importantă a Timișoarei, mai ales că vreți să faceți și un turn, nu înțeleg, să fie în competiție cu înălțimea catedralei? Timișoara, dacă vii de departe, primul lucru pe care îl vezi luminat e catedrala, acum vor fi două. Probabil că multe lucruri pe care le spun aici ar trebui să i le adresez primarului, care v-a dat voie să mergeți pe acest PUZ. Deci veniți în cel mai aglomerat loc al Timișoarei și vreți să-l faceți un mall, locuințe colective, comerciale, hotel… eu zic să reveniți asupra propunerii, să veniți și să stați câteva zile în zona aceasta, de dimineața până seara. Eu sunt de acord că trebuie făcută o investiție, dar pe noi ne interesează impactul asupra populației Timișoarei. Că domnul din Cluj vrea să-și maximizeze profitul, are toată Europa, nu neapărat zona 0,0 a Timișoarei”, a spus Drăgănescu.


Arhitectul-șef al Timișoarei, Sorin Ciurariu, a promis că proiectul nu va pleca semnat „decât atunci când va avea tot ce trebuie”.

„Am avut emoții când am pornit acest demers împreună cu colegii de la OAR, dar eu cred că am dat dovadă de responsabilitate în speranța că vom înțelege mai mult. Să facem un exercițiu pentru dinamică, pentru care am să ies din haina arhitectului-șef. Șapte ani am stat în clădirea de lângă, cât timp funcționa liceul. Această problemă a sitului o am pe birou din clipa în care liceul a trebuit să părăsească clădirea. Încă stau în afara cămășii de arhitect-șef și vă reamintesc că lumea se transformă și că modul în care lumea se transformă este totdeauna necunoscut. Mă întorc în haina arhitectului-șef și vă promit că dacă atâția ani a stat dosarul acesta pe biroul meu, el nu va pleca semnat decât atunci când va avea tot ce trebuie”, a conchis Sorin Ciurariu.

Cu câteva zile înainte de dezbaterea publică, în fața Primăriei Timișoara s-a organizat un protest prin care oamenii și-au arătat nemulțumirea față de proiect.

„„Vreau un centru liniștit”, „Robu, nu uita, Timișoara nu-i a ta!”, „Respectați regimul de înălțime”, „Respectă Legea 422”, „Patrimoniul se conservă” au fost  mesajele transmise de timișorenii care locuiesc chiar lângă primărie și sunt vecini ai fostului Liceu de Arte, unde se dorește ridicarea unui turn belvedere de nouă etaje și a unui hotel.