ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După o călătorie de o noapte din Nairobi, ieri la ora 12.00 a ajuns în aeroportul Otopeni delegația ortodoxă din Africa pentru ITO2017, 

În răstimpul celor trei ore libere pe care le-au avut până la plecarea spre Iași, participanții au mers într un pelerinaj prin București, vizitând Palatul Patriarhal, Catedrala Sfinților Împărați, dar și șantierul Catedralei Naționale (acolo unde au primit și binecuvântarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, de la  Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului).   

Delegația va fi însoțită pe parcursul întregii șederi în România de către jurnalistul Andrei Vlădăreanu. Acesta a declarat, în exclusivitate pentru ActiveNews, că Ortodoxia din Africa este vie și merită sprijinită.

„Aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri despre Ortodoxia africană. E foarte vie, e foarte puternică, este într-o efervescență extraordinară! Oamenii aceștia îl caută pe Hristos cu toată ființa lor. Merită să le fim aproape, merită să susținem misiunea ortodoxă în Africa pentru că acești tineri pe care îi vedeți sunt o mică parte din zecile de tineri, zecile de persoane implicate cu tot sufletul, pe tot cuprinsul Africii și merită toată dragostea și susținerea noastră.

Suntem cu toții într-un duh, am călătorit împreună cu dânșii. Am plecat din Tanzania către Nairobi unde ne-am întâlnit cu toții din toate cele 8 țări africane, pentru că  Ambasada României din Nairobi este cea abilitate să elibereze vizele. Pe această cale personal doresc să mulțumesc domnului  ministru de externe Teodor Meleșcanu care cunoaște acest eveniment, doamnei ambasador Iulia Pataki din Kenya care ne-a ajutat enorm alături de domnul consul Armand Barna care a fost alături de noi și care imediat cum s-a întors din concediu a lucrat non-stop pentru a ne ajuta cu aceste vize. Ne-am bucurat cu toții de foarte multă dragoste din partea autorităților române și sunt sigur că odată ajunși la Iași vom fi primiți cu aceeași dragoste de tinerii de acolo, de Î.P.S. Teofan în primul rînd care este organizatorul din acest an al Întâlnirii Tineretului Ortodox. Eu îi simt ca parte a familiei mele și sunt sigur că toți dintre voi, care îi veți întâlni îi veți îndrăgi și îi veți purta în inimă”, ne-a declarat Andrei Vlădăreanu.   

Aseară aceștia au sosit la Iași, unde au fost întâmpinați de părintele Daniel Isai, din partea Arhiepiscopiei Iașilor, informează Doxologia.

„Am avut bucuria de a primi în seara aceasta cel de-al doilea grup de participanți la ITO 2017, după ce ieri a ajuns grupul Patriarhiei din Ierusalim. Astăzi a ajuns grupul Patriarhiei din Alexandria. E vorba mai mult din țări din Africa, printre care Tanzania, Congo, Burundi, în total șapte țări. Suntem foarte bucuroși că i-am primit”, a precizat părintele Daniel Isai, cel care i-a întâmpinat din partea Arhiepiscopiei Iașilor.

Pe 31 august și în prima parte a zilei de 1 septembrie, grupul de participanți venit din Patriarhia Alexandriei va vizita o parte din mănăstirile din zona Iașului.

„Sunt foarte bucuros și mă simt privilegiat să fiu aici, în România, pentru că episcopul meu m-a selectat pe mine dintre atâția alții să vin și să particip la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. Deci, sunt foarte, foarte bucuros. Mă aștept să dobândesc noi cunoștințe pe care vom încerca să le implementăm în Biserica noastră; ca și Biserica noastră să se dezvolte ca cea din România. (…) Îmi doresc ca în primul rând să cunosc cât mai multe lucruri care ne-ar putea ajuta apoi să îmbunătățim Biserica noastră din Africa, mai ales cea din Uganda, care este și țara mea natală. Și în al doilea rând, mă aștept să îmi fac noi prieteni din țări diferite. Acestea sunt câteva dintre așteptările mele. De asemenea, aș vrea să mulțumesc tuturor pentru ospitalitate, pentru că oamenii din România sunt foarte prietenoși, primitori și ospitalieri”, a menționat Pr. Antonios (Uganda), însoțitor al tinerilor din Africa la ITO 2017.