Tribunalul Prahova a dat câștig de cauză Primăriei Gheorgheni, într-un dosar în care s-a contestat, încă din 2013, limita dintre orașul Gheorgheni, județul Harghita, și comuna Bicaz-Chei, județul Neamț. Astfel, prin decizia instanței, Cheile Bicazului trec în administrarea județului Harghita, informează Mediafax.

„Admite cererea de intervenție accesorie formulată de Consiliul Județean Harghita. Stabilește linia de hotar dintre teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni și teritoriul administrativ al comunei Bicaz – Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1)-Lacul Roșu-limita Jud. Neamț o +ooo 32 +32,ooo Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000 publicat în Monitorul Oficial, Partea I NR. 338 din 20.07.2000”, se arată în hotărârea judecătorească emisă de Tribunalul Prahova la jumătatea lunii iunie 2019. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată.

Primarul municipiului Gheorgheni afirmă că și-a dat seama, cu ocazia grănițuirii efectuate în 2009, că limitele dintre județele Harghita și Neamț fuseseră modificate cu ani în urmă.

„În 2009 s-a făcut rectificarea hotarului dintre județele Harghita și Neamț. Atunci am observat că au fost modificate cu ani înainte granițele. I-am dat în judecată și am câștigat”, a declarat, pentru Mediafax, Janos Mezei, primarul municipiului Gheorgheni. Acesta a mai explicat și motivele pentru care administrația locală dorește să preia Cheile Bicazului: „Municipiul poate să își adune de acolo taxele și impozitele de la comercianți și de la toți cei care stau acolo. Și mai mult, este zonă turistică și acolo sunt bani totuși, care ar intra în bugetul local”.

La rândul lor, reprezentanții comunei Bicaz-Chei, din județul Neamț, răspund că delimitarea atacată în instanță de Primăria Gheorgheni s-a efectuat în 1998, iar procesul verbal încheiat atunci a fost semnat și acceptat de ambele părți.

„Litigiul a apărut de la o grănițuire din 1998, lucrare făcută de orașul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o grănițuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat și noi ca vecini, au semnat și ei ca vecini și până la urmă și-au contestat propriul proces verbal. (...) Cu câțiva ani în urmă și-au atacat în instanță propriul lor proces verbal, încheiat și făcut de ei”, a declarat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz-Chei din județul Neamț, care va ataca în instanță decizia Tribunalului Prahova, prin care comuna pe care o administrează pierde Cheile Bicazului.

Revendicarea Cheilor Bicazului nu e singura ispravă a Primăriei Gheorgheni. Nu mai departe de sfârșitul săptămânii trecute, a fost împiedicată desfășurarea Galelor Naționale de Folk „Spirit Românesc” la Casa de Cultură Gheorghieni, unde ambele săli au fost încuiate deși erau libere, artiștii români trebuind să își desfășoare programul pe hol, fără instalație de sunet, în timp ce instituția afișase la intrare drapelul secuiesc, potrivit blogului lui Dan Tănasă și TVM Neamț

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews