ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conducerea Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș a afirmat într-o conferință de presă, că Statusul Romano-Catolic și anumiți politicieni din UDMR au început din nou presiuni asupra școlii, de această dată pentru evacuarea unor săli de clasă în favoarea mai nou-înființatului Liceu Teologic, deși există o convenție de închiriere valabilă până în anul 2019.

Directoarea Colegiului Național Unirea, Andreea Năznean, a declarat că, deși există o convenție semnată între Primăria municipiului Târgu Mureș și Statusul Romano-Catolic, prin care se prevede că acest colegiu poate folosi cele două săli de clasă din Corpul B al ansamblului de imobile, fundația dorește evacuarea claselor respective, scrie Agerpres..

Profesorii și părinții elevilor de la Unirea au anunțat, marți, că vor face un memoriu pe care îl vor înainta tuturor instituțiilor statului, întrucât susțin că se simt ‘intimidați în permanență și amenințați’ de către reprezentanții Liceului Teologic Romano-Catolic, care cer acum cu insistență evacuarea claselor gimnaziale, după ce au reușit anul trecut mutarea claselor primare ale Colegiului Unirea la altă școală din oraș.

"De 12 ani, această unitate de învățământ își desfășoară activitatea într-o clădire retrocedată Bisericii Romano-Catolice. În cei 12 ani, comunitatea Colegiului Național Unirea a continuat să se mențină la standardele pe care le-a promovat, obținând rezultate deosebite, organizând evenimente de înaltă ținută, instituția dobândind apreciere nu doar la nivel județean și național, ci și internațional (…) În pofida acestor reușite, asistăm la deteriorarea bazei materiale și la imposibilitatea dezvoltării infrastructurii, necesare atât pentru securitatea, cât și pentru confortul acestei comunități școlare. Din septembrie 2015, în clădirea mică (Corpul B) funcționează Liceul Teologic Romano-Catolic, a cărui înființare a avut un semnificativ impact negativ asupra principiilor educaționale fundamentale, bazate pe multiculturalitate caracteristice unității noastre școlare din toate timpurile", a arătat Năznean.

Ea a spus că prin înființarea și funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic în aceeași incintă școlară cu Colegiul Național Unirea s-a ajuns la reducerea numărului de clase ale colegiului, prin preluarea de către acest liceu a claselor maghiare din ciclul primar și gimnazial și a unei clase de liceu de la secția maghiară "fără respectarea procedurilor privind planul de școlarizare".

Năznean a arătat că prin înființarea Liceului Teologic s-a ajuns la relocarea claselor primare de la secția română aparținând Colegiului Național Unirea într-o altă unitate școlară, la reducerea numărului de clase de la ‘Unirea’ prin anularea a două clase din proiectul de școlarizare 2016-2017, prin invocarea lipsei de spațiu, în condițiile în care opționalitatea elevilor de clasa a VIII-a este de 267,15%.

În plus, a spus Andreea Năznean, Liceul Teologic Romano-Catolic revendică 19% din baza materială a colegiului, în condițiile în care o parte a acesteia a fost câștigată prin proiecte și granturi ale echipei Colegiului Național Unirea, iar acum există "solicitarea eliberării abuzive a corpului B a clădirii, înainte de expirarea convenției de folosință".

Conducerea Colegiului Național Unirea a arătat că printre cei care au solicitat verbal, în data de 24 iunie, eliberarea celor două săli de clasă, s-a numărat și deputatul Borbely Laszlo, care a precizat însă că acționează în calitate de membru al curatoriului fundației.

Cadrele didactice susțin că pe lângă ‘intimidarea permanentă’ și menționarea în permanență a termenului de ‘chiriași’ când este vorba despre Colegiul Național Unirea, Liceul Teologic folosește imaginea Colegiului în scop de marketing, iar din acest motiv atât profesorii, cât și părinții își pun problema continuității celei mai prestigioase unități de învățământ din județul Mureș.

Conducerea Colegiului Național Unirea a precizat că promovabilitatea este de 100% la examenele naționale în fiecare an, planul de școlarizare realizat 100% anual, școala ocupă poziția 62 în Top 100 național, are peste 675 de elevi participanți la olimpiade și concursuri naționale, în care s-au obținut 227 premii, 205 mențiuni etc., și deține numeroase distincții naționale și internaționale.

Reprezentantul Primăriei Târgu Mureș, Claudiu Maior, consilierul primarului, a dat asigurări părinților elevilor adunați, marți, la Colegiul Național Unirea, că cele două clase de gimnaziu nu vor fi evacuate din clădire, întrucât există o convenție de închiriere.

"În anul școlar 2018-2019 Corpul de clădirea A se va utiliza în întregime de către Colegiul Național Unirea. Din anul școlar 2018-2019 corpurile de clădire B și C se vor utiliza în întregime de Liceul Teoretic Romano-catolic cu condiția finalizării mansardării Corpului A. Mansardarea este însă blocată, deoarece există o anchetă penală privind legalitatea procedurii de retrocedare a clădirii Colegiului, așa că și dacă mansardarea nu se face până în 2040, cele două clase vor rămâne aici. Borbely să înțeleagă că orașul și Colegiul Național Unirea merg mai departe. Dacă mai vine pe aici să amenințe, să depuneți plângere penală. Eu voi depune una în nume personal. Nu va pleca nicio clasă. Dacă Statusul Romano-Catolic a cerut două clase în plus, este treaba lor și nu au decât să și-o rezolve în altă parte", a arătat Claudiu Maior.

Părinții elevilor au arătat că doresc ca școala să rămână acolo unde este și că temerea lor este justificată, întrucât există precedentul de anul trecut, când s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic, iar clasele primare ale Colegiului au fost evacuate, însă și precedentul evacuării în doar câteva zile a elevilor români de la Liceul Bolyai din Târgu Mureș, în anul 2002.