ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 05.01/12:20 Autoritățile au venit cu noutăți în privința incendiului de la Mănăstirea Petru Vodă:


„Pompierii după ce au lichidat incendiul în jurul orei 3:00 și au stabilit cauza probabilă de producere a incendiului ca fiind coșul de fum neprotejat termic față de un material combustibil".

În urma incendiului au ars :

  • mansarda pe o suprafață de aproximativ 400 mp,
  • acoperișul pe o suprafață de aproximativ 500mp,
  • obiecte de mobilier aflate în chilii,
  • cărți aflate în biblioteca mănăstirii,
  • obiecte de cult,
  • aproximativ 3 tone plante medicinale depozitate în saci.

 

Știrea inițială

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara la stăreția mănăstirii de maici din localitatea Petru Vodă, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al I.S.U. Neamț, sublocotenentul Irina Popa.  


Potrivit acesteia, incendiul se manifestă la acoperișul clădirii principale din ansamblul mănăstiresc, el izbucnind pe când maicile se aflau la slujba de seară, astfel încât nici o persoană nu a fost surprinsă de flăcări înăuntru.
 
Focul a izbucnit la clădirea stăreției, unde locuiește maica stareță Iustina, a declarat Paul Enache, viceprimarul comunei Poiana Teiului, pentru tvmneamt.ro. Clădirea este destul de mare, fiind compusă din camere de locuit și o sală de mese, aflându-se în apropierea unui alt corp de chilii, unde locuiesc celelalte viețuitoare ale mănăstirii.

Ansamblul Mănăstirii Paltin-Petru Vodă mai cuprinde, pe lângă biserică, stăreție și chilii, un azil de bătrâni, un cămin pentru copii orfani și alte construcții din lemn.

Pompierii au intervenit cu 6 autospeciale de stingere și două autospeciale pentru lucru la înălțime, încercând, în primă fază, să oprească extinderea incendiului.