ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul Tulit Zsombor din Sfântu Gheorghe va pleca săptămâna aceasta într-o expediție de aproape zece zile în Asia, ce are ca scop escaladarea vârfului Damavand (5671 m) din Iran.

Tulit Zsombor a anunțat că va pleca în această călătorie împreună cu un prieten din Sfântu Gheorghe, iar urcarea și coborârea muntelui se vor face pe schiuri. El a precizat că Damavand este cel mai înalt vulcan din Asia și, deși traseul nu este dificil din punct de vedere tehnic, expediția nu va fi ușoară, pentru că pe munte sunt emanații de sulf.

"Inițial am fost patru persoane care am vrut să plecăm, dar am rămas numai doi. Avem biletele de avion și sigur plecăm pe 7 aprilie și ne întoarcem pe 18 sau 19. Țelul nostru e să ajungem teferi acasă (...) Vom avea trei tabere, la 2.270 metri, 3.040 și 4.200 de metri. Urcăm și coborâm pe schiuri, dar vom avea și o porțiune cu gheață unde, probabil, vom pune schiurile pe rucsac și vom înainta cu colțari și piolet (...) Nu facem parte dintr-o expediție internațională, suntem doar noi doi și ne bazăm exclusiv pe puterile noastre. Noi sperăm că va fi o aventură de la cap la coadă (...) Nu e un traseu tehnic, dar sunt niște emanații de sulf care fac aclimatizarea grea (...), în sensul în care e mai puțin oxigen decât ar fi normal la peste 5.600 de metri", a declarat alpinistul covăsnean, potrivit Agerpres.

Tulit Zsombor este primul român care a schiat la Polul Sud, fiind unul dintre cei mai experimentați alpiniști din țară, cu un palmares ce include cele mai importante vârfuri de pe cinci continente.