ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi alpiniști clujeni pornesc la sfârșitul acestei luni într-o expediție ce are ca scop cucerirea vârfului Manaslu din Himalaya - 8.156 de metri, al optulea din lume privind înălțimea, ei estimând că ascensiunea finală ar putea avea loc în jurul zilei de 24 septembrie.

Cei doi au început pregătirile pentru respectiva ascensiune în urmă cu peste un an de zile, ea incluzând atât pregătirea fizică, cât și psihică sau logistică.

 
Unul dintre cei doi alpiniști, Vasile Cipcigan, șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, din cadrul Consiliului Județean, a explicat că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 și 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore.
 
"Am lansat proiectul "Manaslu 8.156 m — Performanță pentru Cluj 2016" prin care ne propunem cucerirea vârfului Manaslu din Munții Himalaya. Voi pleca din țară împreună cu colegul meu Titus Crăciun în 30 august și vom ajunge în tabăra de bază în 8 septembrie. Din tabăra de bază ascensiunea spre vârf depinde de vreme, sper ca în 23 — 24 septembrie să ne finalizăm aclimatizarea, iar în 24 septembrie vom fi pregătiți să urcăm spre vârf. Vrem să ducem pe vârful Manaslu tricolorul României și un fanion al Consiliului Județean Cluj. Pe durata ascensiunii, nu vom folosi șerpași și oxigen suplimentar", a spus Cipcigan, care este un experimentat alpinist, el apreciind că în acest fel "valoarea reușitei cuceririi vârfului va crește".

Titus Crăciun, de profesie ziarist, a declarat, potrivit Agerpres, că aceasta este prima sa expediție pe care o face în afara țării, precizând că demersul său este în egală măsură și unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului.

"Eu vreau în primul rând să scriu, să popularizăm alpinismul, voi face fotografii, voi filma. Vom avea un telefon prin satelit și vom trimite sms-uri pentru updatarea unei pagini pe o rețea de socializare pe care am creat-o, pentru toți cei care ne urmăresc. După ce ne vom întoarce, vom publica o carte despre această aventură", a spus Tituts Crăciun.