ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șapte case tradiționale construite din lemn de stejar cu o vechime de peste un secol, care a fost recuperat de la locuințele găsite în diferite zone, urmează să fie puse la dispoziția turiștilor în comuna Runcu, din apropiere de Cheile Sohodolului.

Bahrudin Dedic trăiește în România de peste 20 de ani, când a fugit din calea războiului din Bosnia. Aici a întâlnit-o pe Alice, iar cei doi au pus la cale acest plan.

Soții Dedic au găsit în Gorj și în județele învecinate case vechi sau pivnițe din stejar, pe care le-au achiziționat și dezmembrat, iar lemnele au fost duse la Runcu, unde au fost tratate corespunzător și au fost folosite la reclădirea caselor tradiționale.

„Totul este construit din lemn masiv, vechi de aproximativ 100 de ani și poate chiar mai vechi. Am cumpărat, efectiv, casele vechi. Am găsit astfel de locuințe în Gorj și în alte județe. Am achiziționat pivnițe vechi și căsuțe bătrânești. Am dezmembrat casele și am adus lemn cu lemn aici. Se observă că lemnul este tăiat și cioplit cu toporul. Lemnul a fost ignifugat și tratat pentru a ajunge în faza de a fi folosit. Este ca un muzeu. Am muncit enorm de mult la acest proiect. Într-o zi se puteau tăia doar câteva lemne. Cred că a cumpărat mii de lanțuri. Mulți nu știu ce muncă se află în spatele unei astfel de case. Dacă realizam casele din materiale moderne, complexul era terminat de mult timp. Restaurantul este realizat din lemn nou, dar tot esență de stejar, iar bucătăria am făcut-o din zidărie, pentru că normele sanitar veterinare nu ne-ar fi permis", a declarat Alice pentru www.cult-ura.ro

Complexul se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați și urmează să-și deschidă porțile peste puțin timp.

Din  cele șapte case tradiționale, cinci sunt cu etaj.