ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 3-4 noiembrie, la Timișoara are loc seria de conferințe „Upgrade my city”, care are ca temă dezvoltarea urbei de pe Bega. Jurnalistul Petre Irimuș a observat că afișul care promova evenimentul avea în centru Catedrala Mitropolitană din Timișoara,  dar fără crucile de pe turlele lăcașului de cult.

„Afișul de promovare a evenimentului, însă, are o mică problemă, și anume faptul că utilizează o fotografie fundal pe care organizatorii nu au realizat-o și nici nu au obținut acordul autorului, adică a subsemnatului, pentru a o utiliza.Sigur, oamenii nu s-au orientat rău, au folosit, iată mai jos, o imagine simbol pentru Timișoara, una dintre clădirile reprezentative ale orașului, impunătoatea Catedrală Mitropolitană a Banatului.

Deși am văzut comunicatul de presă de mult, m-am amuzat din nou de faptul că mi se folosește o fotografie fără să fiu intrebat și fără citarea, măcar a sursei de unde provine (adică de unde au luat-o cei care au luat-o, de pe Facebook, de pe unul dintre ziarele noastre).

Azi, însă, lucrurile au luat o turnură inacceptabilă. Cei cu programul au creat și o pagină a evenimentului pe Facebook, unde au folosit același afiș cu fotografia realizată de mine, dar grav alterată:

Știu că e greu de imaginat, dar indivizii respectivi au cutezat să șteargă din imagine crucile de pe clădirea simbol a Banatului!”, a scris Petre Irimuș pe siteul Timișoarastiri.ro.

Un consilier local al Timișoarei, Ștefan Sandu, a fost și mai vehement.

„Catedrala Mitropolitana din Timișoara ciuntită? Promotorii și organizatorii acestui eveniment sunt obligați în fața Timișoarei la o explicație oficială privind ciuntirea Catedralei în materialul de promovare a evenimentului! Cu așa început am mari semne de întrebare în ceea ce privește oportunitatea și conținutul conferințelor. Așa ceva nu și-a permis nici regimul comunist în cea mai neagră perioadă a sa!”, a scris Ștefan Sandu pe pagina sa de Facebook.

Partener al evenimentului este, alături de Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica, și primăria Tmișoara, viceprimarul Dan Diaconu fiind printre speakerii conferinței. În urma „gafei incredibile”, așa cum a catalogat eliminarea crucilor, viceprimarul Dan Diaconu a declarat că și-a anulat prezența la eveniment.

În urma valurilor, organizatorii au emis un punct de vedere, în care afirmă că greșeala s-a produs ca „efect al instrumentului folosit pentru editare” și că nu a fost intenționată. Punctul de vedere este cel puțin bizar, de vreme este clar că peste crucile de pe turle s-a suprapus voit, grafica celor care au editat afișul, astfel încât să rezulte imaginea dorită de organizator. Cu toate acestea, trebuie spus că pe alte materiale de promovare, imaginea Catedralei apare corect, cu cruce cu tot.
 
În urma tevaturii, organizatorii au renunțat de tot la imaginea Catedralei, folosind o imagine cu o piață din Timișoara.