ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un funcționar al Primăriei Cluj Napoca este ținta unei campanii prin care se urmărește concedierea sa pe motiv că în particular a exprimat opinii incorecte politic.

Astfel, pe internet, a fost lansată o petiție prin care i se cere primarului Clujului, Emil Boc, să investigheze „compatibilitatea activității publicistice” a lui Ioan Țene cu funcția pe care o deține.

Cetățeanul care a lansat petiția, Istvan Szakats(Foto stânga), susține că respectivul funcționar ar fi publicat numeroase articole „instigatoare la ură împotriva minorităților etnice, comunităților religioase, sau sexuale”, dar nu oferă niciun astfel de exemplu.

În schimb, lui Ioan (Ionuț) Țene i se atribuie niște citate, fără a se preciza sursa sau contextul. Încercând să justifice faptul că Ioan Țene s-ar alătura „valorilor promovate de organizația fascistă Garda de Fier și de Ion Antonescu”, Istvan Szakats îi impută acestuia o declarație laudativă făcută fostului Mareșal: „Pentru mine e o datorie morală, ca istoric și conducător al comisiei de înălțare a statuii lui Ion Antonescu la Cluj-Napoca din 2000, să repun în coordonatele istorice științifice contribuția militară a mareșalului la apărarea creștinătății și civilizației europene, dar și ca să se respecte o hotărâre de restaurare a memoriei acestui mare conducător de oaste românească”.

Declarația este făcută însă într-o perioadă în care cultul Mareșalului Ion Antonescu era legal, celebra ordonanță privind criminalii de război fiind adoptată de Guvernul Năstase abia doi ani mai tărziu.

Autorul petiției, Istvan Szakats, este unul dintre promotorii și susținătorii procesului prin care Primăria Cluj Napoca să instaleze plăcuțe bilingve cu numele orașului. Petiția este găzduită pe site-ul declic.ro, un proiect finanțat prin SEE 2009 - 2014 și EEA Grants, două proiecte ale Norvegiei, în parteneriat cu fundațiile lui George Soroș. Despre finanțările pe bază de ideologie pe care le acordă Norvegia prin aceste aceste programe, finanțându-se și controlându-se agenda „societății civile” ActiveNews a scris aici și aici.

Activistul civil Hans Hedrich, din Făgăraș, s-a alăturat demersului lui Szakats Istvan. Potrivit publicației de limbă maghiară Foter.ro, Hedrich a făcut plângeri împotriva lui Țene la Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la primarul Emil Boc.

Campania a fost preluată și amplificată de publicații precum Hotnews și Adevărul. Siteul lui Dan Tăpălagă a „adaptat” situația pentru cititorii proprii, acuzându-l pe Ioan Țene că este „autor de texte anti-occidentale”.
 
De asemenea, în barca acuzatorilor publici a sărit și actualul senator USR, Mihai Goțiu (Foto dreapta), care l-a înfierat și el pe Ioan Țene, asimilându-l pe funcționarul clujean cu neo-nazismul!

Într-o declarație oferită pentru ZIUA de CLUJ, Ionuț Țene a comparat ceea ce i se întâmplă cu propaganda sovietică. „Nu doresc să comentez. Tot ce se întâmplă seamănă cu o propagandă în stil sovietic. Se fac denunțuri ca în anii '50. Dacă ești român și creștin ești considerat extremist și rasist", a replicat Țene.

Ioan Țene este și un tânăr istoric român, fiind funcționar public de peste 20 ani, timp în care a avut o conduită profesională ireproșabilă.