ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Voluntarii Asociației „Acasă în Banat” au străbătut aproape 10.000 de km în județul Caraș Severin în căutarea morilor de apă din această parte a României. În drumul lor, au verificat peste 100 de localități și au cartografiat 243 de mori de apă, informează Opinia Timișoarei.

„Dacă acum 60 de ani, în Banat existau peste 600 de mori de apă, acum, 60% dintre aceste mori sunt dispărute. Așadar, este un adevărat miracol că, la finele anului 2019, prin proiectul „Țara Morilor de Apă”, am reușit să identificăm nu mai puțin de 243 de mori, dintre care 82 sunt încă folosite în mod regulat iar 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite din diferite cauze, cea mai frecventă fiind lipsa apei. În fine, 113 dintre morile vizitate se află în diferite stadii de degradare, mergând până la ruinarea aproape completă. Aceste mori de apă reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru județul Caraș Severin”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Reprezentantul Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, spune că instituția sa și-a dat girul pentru inițiativa celor de la Asociația „Acasă în Banat”.

„Proiectul echipei Acasă în Banat a avut girul Consiliului Județean Caraș-Severin tocmai pentru că susținem acest gen de inițiative prin care sunt readuse în atenția cărășenilor, și nu numai a lor, valori reale ale Banatului de Munte. Vom sprijini și în continuare proiectele ce au în vedere  valorificarea patrimoniului județului nostru”, a spus Ilie Iova.

Multe dintre morile de apă din județ au fost dezafectate, iar unele au devenit ruine, fiind uitate de comunități.

Obiectivul celor de la asociația „Acasă în Banat” este de a repara și de a repune în funcțiune câteva dintre aceste mori de apă, în scop economic și turistic.

Cine dorește să susțină acest demers, iată datele de identificare ale Asociației „Acasă în Banat”:

CIF 39329018 Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, judetul Caras-Severin

Cont donatii in LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Cont donatii in EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

PayPal: acasainbanat@gmail.com