ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă seară la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, flăcările afectând peste 1.300 de metri pătrați.

„Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost stins de pompieri după aproape 3 ore, în cursul intervenției fiind împiedicată propagarea focului la parterul clădirii și la construcțiile din vecinătate. Suprafața afectată de incendiu a fost de 1.300 de mp, constând în acoperișul din lemn cu învelitoare din țiglă și etajul I al clădirii. Peste 100 de pompieri militari au intervenit cu 10 autospeciale cu apă și spumă și 2 autospeciale de lucru la înălțime. Nu au existat victime în urma incendiului. O comisie va demara, duminică, cercetări pentru stabilirea cauzelor care au dus la izbucnirea incendiului”, a spus duminică urtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roșca.

La un moment dat, biserica ortodoxă din apropiere și-a deschis porțile în timpul intervenției pompierilor, iar preoții și credincioșii s-au rugat pentru reușita intervenției pompierilor.

Primăria Oradea a anunțat duminică că va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, ”emblemă a orașului” și că va contribui și ea financiar.

„Întreg orașul este emoțional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante. Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide, luni, un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al orașului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arată într-un mesaj al Primăriei postat pe Facebook.

Reprezentanții municipilității mulțumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar și oamenilor.

„Mulțumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana care au acționat în forță și cetățenilor pentru implicare”, se mai arată în mesaj.