ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:45
 
Președintele Ungariei, Janos Ader, a apreciat că incidentul de joi, de la cimitirul militar din Valea Uzului, este „blasfemiator, contrar legislației acordurilor internaționale, și totodată profund imoral”, transmite MTI, citată de Agerpres.

Participând sâmbătă la pelerinajul tradițional de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc în România, președintele Ungariei a afirmat că unele dintre cele 52 de cruci amplasate în cimitirul din Valea Uzului în memoria unor soldați români ar fi fost „ridicate pe rămășițele unor soldați unguri” și că Ministerul Român al Apărării nu ar fi autorizat instalarea lor.

Janos Ader e de părere că instalarea crucilor într-un sit memorial încalcă acordul româno-ungar privind întreținerea mormintelor din război, dar că este în interesul Ungariei și al etnicilor maghiari din România să se găsească o soluție care să permită conviețuirea pașnică a românilor și a maghiarilor.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ 
 
O mulțime de credincioși, printre care și înalți oficiali ai Ungariei, a participat la Șumuleu Ciuc, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est, potrivit Agerpres.

Slujba a fost oficiată la același altar în aer liber de unde, cu o săptămână în urmă, Papa Francisc oficiase Liturghia Pontificală.  

Pelerinii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au venit din România, Ungaria, restul Europei și al lumii, cu credința că rugăciunile adresate Fecioarei Maria de la Șumuleu le sunt împlinite. Unii dintre aceștia au fost prezenți și cu o săptămână în urmă, la Liturghia oficiată de Papa Francisc, și au dorit să revină și pentru sărbătoarea de hram de la marginea municipiului Miercurea Ciuc. Cu ocazia praznicului catolic al Pogorârii Sfântului Duh, secuii s-au rugat pentru unitate și pentru pace.

Grupurile de pelerini au urcat muntele Șumuleu, rostind rugăciuni sau cântând imnuri bisericești. Unii dintre aceștia s-au îmbrăcat în costume tradiționale maghiare sau au purtat steagul Ungariei, steagul secuiesc sau pe cel arpadian.

La slujbă a participat președintele Ungariei, Ader Janos, și soția sa, prezenți constant în ultimii ani la eveniment și întâmpinați cu aplauze, precum și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, membri ai  Guvernului de la Budapesta, reprezentanți ai Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, parlamentari U.D.M.R. din Legislativul de la București, autorități române locale și județene. Prezența înalților demnitari ai Ungariei nu a avut caracter de vizită oficială în România.