ACTUALIZARE 22:45
 
Președintele Ungariei, Janos Ader, a apreciat că incidentul de joi, de la cimitirul militar din Valea Uzului, este „blasfemiator, contrar legislației acordurilor internaționale, și totodată profund imoral”, transmite MTI, citată de Agerpres.

Participând sâmbătă la pelerinajul tradițional de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc în România, președintele Ungariei a afirmat că unele dintre cele 52 de cruci amplasate în cimitirul din Valea Uzului în memoria unor soldați români ar fi fost „ridicate pe rămășițele unor soldați unguri” și că Ministerul Român al Apărării nu ar fi autorizat instalarea lor.

Janos Ader e de părere că instalarea crucilor într-un sit memorial încalcă acordul româno-ungar privind întreținerea mormintelor din război, dar că este în interesul Ungariei și al etnicilor maghiari din România să se găsească o soluție care să permită conviețuirea pașnică a românilor și a maghiarilor.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ 
 
O mulțime de credincioși, printre care și înalți oficiali ai Ungariei, a participat la Șumuleu Ciuc, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est, potrivit Agerpres.

Slujba a fost oficiată la același altar în aer liber de unde, cu o săptămână în urmă, Papa Francisc oficiase Liturghia Pontificală.  

Pelerinii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au venit din România, Ungaria, restul Europei și al lumii, cu credința că rugăciunile adresate Fecioarei Maria de la Șumuleu le sunt împlinite. Unii dintre aceștia au fost prezenți și cu o săptămână în urmă, la Liturghia oficiată de Papa Francisc, și au dorit să revină și pentru sărbătoarea de hram de la marginea municipiului Miercurea Ciuc. Cu ocazia praznicului catolic al Pogorârii Sfântului Duh, secuii s-au rugat pentru unitate și pentru pace.

Grupurile de pelerini au urcat muntele Șumuleu, rostind rugăciuni sau cântând imnuri bisericești. Unii dintre aceștia s-au îmbrăcat în costume tradiționale maghiare sau au purtat steagul Ungariei, steagul secuiesc sau pe cel arpadian.

La slujbă a participat președintele Ungariei, Ader Janos, și soția sa, prezenți constant în ultimii ani la eveniment și întâmpinați cu aplauze, precum și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, membri ai  Guvernului de la Budapesta, reprezentanți ai Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, parlamentari U.D.M.R. din Legislativul de la București, autorități române locale și județene. Prezența înalților demnitari ai Ungariei nu a avut caracter de vizită oficială în România.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews