ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Adrian Porei, în vârstă de 45 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a pus pe picioare, cu ajutorul familiei, o afacere ce constă într-o plantație de mure în satul Vălari, de la Poalele Munților Vîlcan.

„În urmă cu trei ani, am fost într-o stațiune și, pentru că ne plictiseam puțin, am ajuns cu soția într-o plantație, și ne-am «îmbolnăvit» în sensul pozitiv, pentru că murele erau coapte și am prins drag de ele. Ne-am oprit asupra unui soi pe care l-am văzut. Este important să vezi fructul înainte. A fost mult de muncă, pentru că terenul se află într-o zonă de munte și era plin cu rădăcini, astfel că a fost nevoie să fie scarificat, dar ne ajută clima, pentru că e puțin mai umedă, iar plantele s-au adaptat foarte bine la această zonă", a explicat părintele Adrian Porei pentru Adevărul.

Părintele Adrian Porei a achiziționat peste 300 de plante, iar plantația a început să prindă rădăcini. 

„Pentru început am achiziționat 350 de plante, după care, în anul următor am cumpărat țeavă și, cu ajutorul familei, am reușit să realizăm plantația”, a spus Adrian Porei, care precizează că moștenește pasiunea pentru agricultură de la tatăl său care a fost inginer agronom: „Eu mă ocup mai mult de plantație. Îmi place. Cred că-l moștenesc pe tatăl meu care a fost inginer agronom. Cred că de la el am pasiunea aceasta". 

Părintele ne spune că fără dragoste față de plante și natură nu se poate face nimic. 

„O plantație fără apă și gunoi de grajd, protecție împotriva intemperiilor, și dragoste nu poate exista, pentru că există o anumită comunicare între cel care îngrijește o plantație și planta în sine. Nu folosim nimic chimic, ci doar gunoi de grajd, pricepere, apă și ajutor divin".

Murele sunt vândute la domiciliu de către membrii familiei, cu ajutorul rețelelor de socializare. 

„Livrăm și la domiciliu. Avem o pagină de Facebook unde primi comenzi. În acest mod am reușit să ne vindem toată marfa. Facebook-ul este o metodă mai ieftină. Am vândut la rude, la cunoștințe și încercăm să vindem și la retaileri, dar ei dau oferă un preț mai mic. Cred că ar trebui să plătească și munca omului".