Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara își exprimă dezacordul față de organizarea unor evenimente cu conotație satanistă în centrul municipiului Timișoara, loc în care și-au sacrificat viața numeroși semeni de-ai noștri în urmă cu 30 de ani, spațiu în care zeci de mii de români au îngenunchiat cerând eliberarea de sub dictatura comunistă și binecuvântarea viitorului națiunii române, informează Observator de Timiș

„Organizarea unor astfel de evenimente, străine de ethosul creștin și de spiritul poporului român, în preajma unor instituții de cultură (Opera Română), de educație (Institutul Politehnic) și religioase (Catedrala Ortodoxă) reprezintă o sfidare la adresa creștinilor din acest oraș. Considerăm că promovarea unor personaje ca demonul Krampus, prin intermediul unor parade publice, acum în preajma aniversării Revoluției și a sărbătoririi întrupării lui Hristos, este o batjocură la adresa bisericilor creștine. Solicităm Primăriei Municipiului Timișoara interzicerea aprobării unor manifestări hidoase, cu caracter anti-creștin, mai ales în preajma sfintelor sărbători creștine. Aniversarea Revoluției Române și celebrarea Nașterii lui Iisus Hristos pretind din partea fiecăruia dintre noi mai multă demnitate, sensibilitate și responsabilitate. Din respect față de Creatorul și Mântuitorul nostru, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți în timpul Revoluției din 1989 și înțelegând crezul majorității populației din Banat, protestăm împotriva unor astfel de manifestări  și considerăm invocarea spiritelor demonice  ca o puternică sfidare la adresa creștinilor, acum în prag de sfinte sărbători”, a transmis Ionel Tuțac, președintele Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara, citat de Observator de Timiș.

Pastorul baptist se referea la evenimentul intitulat Krampus Festival - Only For The Brave at Heart (numai pentru cei cu inima curajoasă -n.r.), desfășurat joi seară în cadrul Târgului de Crăciun Timișoara, tocmai în ajunul sărbătorii creștin-ortodoxe a Sfântului Nicolae, în prezența unui public de toate vârstele, printre care și părinți cu copii. În filmare se vede și o femeie vârstnică ce iese din grupul de spectatori cu o cruce în mână îndreptată spre personajul încornorat numit Krampus.
 
Manifestarea se dorea a fi o paradă cu plecare din Piața Libertății din Timișoara, încheiată cu un „spectacol pirotehnic” în Piața Operei. Cei care au pus-o în scenă sunt trupa de teatru pirotehnic Deep6 Project (care se autodescrie pe Facebook: entuziaști ai focului, în căutare de provocări) și formația muzicală Peregrinii (care se autodescrie pe Facebook: o trupă de World Music și muzică istorică ce-și croiește drumul prin adaptări originale și compoziții proprii). Spectacolul pretindea că înfățișează o confruntare între demonul Krampus (un fel de Moș Crăciun încornorat și purtând o mască de Haloween) și Sfântul Nicolae (Nicolaș, un episcop în straie catolice). Din alaiul lui Krampus fac parte mai multe personaje feminine, purtând coarne sau măști înfricoșătoare și încingând o horă cu torțe, în cadrul căreia rostesc 10 vrăji. Totul se termină cu izbânda simbolică a lui Nicolaș, purtător de mitră și cruce, deși desfășurarea anterioară de forțe malefice l-ar fi dat câștigător pe Krampus. 

„Din cel mai întunecos parc al Timișoarei va veni din nou, după multe generații, înconjurat de suita ei demonică, apariția care-i îngrozea pe străbunici. Krampus, șeitanul de foc, vine din nou la Timișoara pentru a se hrăni cu cei care merită să fie duși în lumea de flăcări. Veniți să-l înfruntăm împreună și să ajutăm binele să învingă! Un vechi obicei european din noaptea Sfântului Nicolae e reînviat de Peregrinii și Deep6 Project printr-un spectacol vizionar de teatru pirotehnic”, astfel își descriu tinerii actori spectacolul pe pagina de Facebook a evenimentului Krampus Festival
 
„Krampus se întoarce la noi în cetate, unde n-a mai fost din vremea primarului Solderer! Ce oare l-a adus din nou în lumea noastră? Veniți să-l înfruntăm! Parada pleacă din Piața Libertății, trece pe Corso și se întoarce pe Surogat, iar spectacolul pirotehnic are loc în Piața Operei”, scriu organizatorii în prezentarea evenimentului de pe YouTube
 
Potrivit Wikipedia, Krampus este prezent în folclorul central-european ca un personaj antropomorf, încornorat, descris ca „jumătate capră, jumătate demon” și care, în perioada premergătoare Crăciunului, îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți. Aceasta spre deosebire de Sfântul Nicolae, care îi răsplătește cu daruri pe cei care s-au purtat frumos. Krampus e considerat drept unul dintre însoțitorii lui Moș Nicolae în regiuni precum: Austria; Bavaria; Croația; Cehia; Slovacia; Ungaria; Nordul Italiei, incluzând Tirolul de Sud și provincia Trento; Slovenia. Originea acestui personaj este incertă, însă unii folcloriști și antropologi au considerat că ar avea origini pre-creștine. Este și cazul lui Maurice Bruce, care scria în 1958 că „zeul încornorat al vrăjitoarelor” aparține tradiției alpine pre-creștine. Nuiaua de mesteacăn pe care o poartă poate avea legătură cu riturile de inițiere sau întrunirile vrăjitorești.

După toate aparențele, Krampus nu aparține bestiarului medieval românesc, ci este readus la viață din tradițiile fostei administrații austro-ungare a orașelor din vestul României. 

Următoarea reprezentație dată de aceiași actori care au pus în scenă „Krampus Festival” se numește „Crăciun Medieval - Peregrinii & Deep6 live în Târgul de Crăciun din Timișoara” și va avea loc miercuri, 18 decembrie, de la ora 20:00.
 
Conform descrierii de pe pagina de Facebook, Târgul de Crăciun din Timișoara este organizat în perioada 1 Decembrie 2019 - 3 ianuarie 2020 în Piața Victoriei și Piața Libertății din Timișoara de Primărie, Casa de Cultură și asociația „Timișoara 2021” (Capitală Europeană a Culturii).

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews