Valea Uzului: Sute de oameni din toate colțurile țării au sărbătorit Ziua Armatei printre crucile eroilor români din cimitirul internațional

Circa 600 de oameni din toată țara au sărbătorit, vineri după-amiază, Ziua Armatei Române în cimitirul internațional de la Valea Uzului și au adus un omagiu militarilor români care și-au dat viața pe aceste meleaguri, mai ales în Primul Război Mondial, luptând pentru unirea românilor de dincolo și de dincoace de Carpați, potrivit Agerpres. Manifestarea are loc în prelungirea comemorărilor eroilor Centenarului Unirii tuturor Românilor, care a fost realizată și menținută prin jertfele soldaților români pe frontul din Ardeal și din alte regiuni, pe parcursul celor două războaie mondiale.
Participanți de toate vârstele au venit din mai multe județe ale țării, purtând straie naționale și steaguri tricolore. Pe gardul cimitirului a fost afișat un panou tricolor pe care scria că limba oficială în România este limba română și că românii din Harghita și Covasna au, pretutindeni, „20 de milioane de frați și surori”.
Un număr de 150 de persoane au purtat în mâini torțe aprinse, câte una pentru cei 149 de eroi căzuți în zonă, iar cea de-a 150-a, pentru un soldat din Primul Război Mondial ale cărui rămășițe au fost găsite recent.
Manifestarea a început cu intonarea imnului „Deșteaptă-te, Române!” și cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, în memoria ostașilor români care și-au dat viața în cele două războaie mondiale pentru apărarea și întregirea Patriei.
Apoi a urmat citirea numelor celor 150 de eroi români căzuți în luptele din apropiere, după fiecare nume, participanții rostind: Prezent! În timpul citirii numelor eroilor, cei care purtau torțe s-au așezat lângă crucile memoriale ridicate de Primăria Dărmănești și au stat de veghe pe toată durata evenimentului. În zonă s-au aflat și numeroase forțe de ordine și de pompieri, dar nu au fost înregistrate incidente.
Primarul orașului băcăuan Dărmănești, Constantin Toma, le-a mulțumit celor prezenți pentru că au venit „la porțile de fier ale Moldovei” ca să-i cinstească pe eroii români.
„Acum 100 de ani, acești oameni s-au jertfit pentru libertatea noastră. Mulțumesc fiecăruia dintre voi și vă sunt veșnic dator pentru că ați ales să vă rupeți din timpul vostru și să veniți aici, alături de cei de pe Valea Trotușului, de pe Valea Uzului, de pe Valea Tazlăului, să cinstim împreună eroii români. Nu am încercat, prin ceea ce am făcut noi, decât să cinstim memoria eroilor români, n-am vrut și nu dorim să stricăm pacea și liniștea din țara românească. Dar nu am putut să stăm impasibili la ceea ce s-a întâmplat în acest cimitir, timp de mai bine de 50 ani. Faptul că noi am pus aici câteva cruci simbolice, în memoria celor care au apărat acest ținut, nu cred că este un lucru greșit. Faptul că am ridicat acest monument, în memoria tuturor eroilor care sunt înhumați aici, cred că este un lucru absolut normal în anul 2019. Astăzi, aici, în cimitirul internațional de la Valea Uzului, ne-am strâns să aducem o rugăciune, o mulțumire și un crez celor care au luptat pentru a apăra acest ținut", a declarat vineri, la Valea Uzului, primarul orașului Dărmănești.
Acesta și-a mărturisit stima și considerația pentru toții eroii înhumați în cimitirul internațional, atât români cât și străini.
„Dacă nu aș fi iubit eroii, de orice naționalitate ar fi fost ei, astăzi, aici, pe acest monument, nu vedeați înscris numele tuturor eroilor. Am scris acolo: 'În memoria eroilor români, maghiari, germani, austrieci, ruși, italieni, sârbi'. Pe toți îi iubim la fel, sunt eroii noștri. Și dacă nu aș fi fost de acord cu acest lucru, nu ați fi văzut aici steagurile celor șapte nații care au înhumați eroi aici. Toți trebuie să dăm dovadă de înțelepciune, de înțelegere și chiar și în al 100-lea ceas, să ne întindem mâna, să fim frați, pentru că, vrem sau nu vrem, trăim în granițele aceluiași stat”, a adăugat Constantin Toma.
Primarul orașului Dărmănești, pe raza căruia se află necropola (potrivit documentelor cadastrale, n.r.), a înmânat distincții de „Fii ai Văii Uzului” mai multor români, printre care și copilului care, pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, a fost primul care a pătruns în cimitir, cu un tricolor în mână, în ciuda blocării porților de intrare, ca urmare a hotărârii Consiliului Local Sânmărtin, județul Harghita, care își dispută jurisdicția asupra cimitirului, pe care îl consideră exclusiv maghiar.
La rândul său, medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”, a declarat că monumentul și crucile amplasate în memoria eroilor români nu trebuie să fie îndepărtate din Cimitirul Internațional Valea Uzului.
„Am venit aici, la cimitirul internațional al eroilor Valea Uzului, români din toate colțurile țării, pentru ca, alături cu frații noștri din Dărmănești, Dofteana, Onești, Comănești, să sărbătorim Ziua Armatei Române și să transmitem un mesaj puternic, să transmitem mesajul unei voințe naționale care spune următorul lucru: monumentul eroilor români și crucile eroilor români instalate de Primăria Dărmănești rămân aici, în cimitirul de la Valea Uzului. Monumentul și crucile nu se dărâmă, chiar dacă pentru acest lucru fac presiuni atât statul ungar, cât și UDMR. Aici este România, aici sunt Dărmănești, Comănești, Dofteana, Valea Uzului, linia de fier a Moldovei, care nu a fost niciodată înfrântă și nici nu va fi”, a atenționat Mihai Tîrnoveanu.
Acesta a explicat că ziua de 25 octombrie are o dublă semnificație, „eliberarea ultimei palme de pământ românesc, eliberarea orașului Carei de sub ocupația maghiară” în Al Doilea Război Mondial, dar și faptul că în luna octombrie, inclusiv în data de 25, pe Valea Uzului s-au purtat bătălii crâncene în Primul Război Mondial, „care au făcut posibile, apoi, marile victorii de la Mărășești și Oituz”.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Teren intravilan de 3500 de metri aproape de malul lacului Buftea, în satul Mănăstirea, comuna Crevedia, la preț de apartament - Un loc ideal de mutat la casă pentru tine sau pentru mai mulți prieteni cât și o oportunitate de afaceri. VÂNZARE DIRECTĂ

Dr. Felicia Mariana Mărgineanu, director medical al Spitalului Municipal Mangalia, ”moarte fulgerătoare” la 40 de ani - Atac cerebral

Părintele manualelor de religie, Corneliu Muha, a trecut la Domnul. Relatarea acestuia despre cum l-a ajutat Părintele Justin

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

Cea mai mare pictură murală din Iași îl comemorează pe sindicalistul Virgil Săhleanu, asasinat pe 7 septembrie 2000 pentru că a contestat privatizarea frauduloasă a uzinei de țevi sudate TEPRO-Iași. EROUL ZILEI și SOȚIA SA - FOTO

O elevă de 11 ani din Oradea se află în stare gravă la spital după ce a făcut infarct la școală
Recomandările noastre

Elefanții, porcul spinos și lebăda neagră

Călin Georgescu după interzicerea lui de către CCR: Ați avut ocazia să vedeți iadul: nu suntem liberi nici în România, nici în Europa. Rămâneți în credință. Vă mulțumesc, a fost o onoare sa fim împreună în această chemare istorică! - DISCURSUL INTEGRAL

ALERTĂ: BEC A RESPINS CANDIDATURA LUI GEORGESCU! Românii în stradă pentru Călin Georgescu: Se strigă HOȚII! Intervin SCUTIERII ca în '89. JANDARMII DAU CU GAZ! Elon Musk: O NEBUNIE! Democrația a murit în România!

Generalul Radu Theodoru aruncă o nouă BOMBĂ* - Sediul Comandamentului Vlad Țepeș e obținut de la SRI de fondatorul asociației, generalul SIE (r) Ștefan Mateescu, acum acuzat de DIICOT pentru ”lovitură de stat” - VIDEO EXCLUSIV
Secțiuni: Locale
Persoane: Mihai Tîrnoveanu
Locații: Valea Uzului
Organizații: Asociația Calea Neamului Primăria Orașului Dărmănești
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)