ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 600 de oameni din toată țara au sărbătorit, vineri după-amiază, Ziua Armatei Române în cimitirul internațional de la Valea Uzului și au adus un omagiu militarilor români care și-au dat viața pe aceste meleaguri, mai ales în Primul Război Mondial, luptând pentru unirea românilor de dincolo și de dincoace de Carpați, potrivit Agerpres. Manifestarea are loc în prelungirea comemorărilor eroilor Centenarului Unirii tuturor Românilor, care a fost realizată și menținută prin jertfele soldaților români pe frontul din Ardeal și din alte regiuni, pe parcursul celor două războaie mondiale. 

Participanți de toate vârstele au venit din mai multe județe ale țării, purtând straie naționale și steaguri tricolore. Pe gardul cimitirului a fost afișat un panou tricolor pe care scria că limba oficială în România este limba română și că românii din Harghita și Covasna au, pretutindeni, „20 de milioane de frați și surori”.

Un număr de 150 de persoane au purtat în mâini torțe aprinse, câte una pentru cei 149 de eroi căzuți în zonă, iar cea de-a 150-a, pentru un soldat din Primul Război Mondial ale cărui rămășițe au fost găsite recent.

Manifestarea a început cu intonarea imnului „Deșteaptă-te, Române!” și cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, în memoria ostașilor români care și-au dat viața în cele două războaie mondiale pentru apărarea și întregirea Patriei.

Apoi a urmat citirea numelor celor 150 de eroi români căzuți în luptele din apropiere, după fiecare nume, participanții rostind: Prezent! În timpul citirii numelor eroilor, cei care purtau torțe s-au așezat lângă crucile memoriale ridicate de Primăria Dărmănești și au stat de veghe pe toată durata evenimentului. În zonă s-au aflat și numeroase forțe de ordine și de pompieri, dar nu au fost înregistrate incidente.

Primarul orașului băcăuan Dărmănești, Constantin Toma, le-a mulțumit celor prezenți pentru că au venit „la porțile de fier ale Moldovei” ca să-i cinstească pe eroii români.

„Acum 100 de ani, acești oameni s-au jertfit pentru libertatea noastră. Mulțumesc fiecăruia dintre voi și vă sunt veșnic dator pentru că ați ales să vă rupeți din timpul vostru și să veniți aici, alături de cei de pe Valea Trotușului, de pe Valea Uzului, de pe Valea Tazlăului, să cinstim împreună eroii români. Nu am încercat, prin ceea ce am făcut noi, decât să cinstim memoria eroilor români, n-am vrut și nu dorim să stricăm pacea și liniștea din țara românească. Dar nu am putut să stăm impasibili la ceea ce s-a întâmplat în acest cimitir, timp de mai bine de 50 ani. Faptul că noi am pus aici câteva cruci simbolice, în memoria celor care au apărat acest ținut, nu cred că este un lucru greșit. Faptul că am ridicat acest monument, în memoria tuturor eroilor care sunt înhumați aici, cred că este un lucru absolut normal în anul 2019. Astăzi, aici, în cimitirul internațional de la Valea Uzului, ne-am strâns să aducem o rugăciune, o mulțumire și un crez celor care au luptat pentru a apăra acest ținut", a declarat vineri, la Valea Uzului, primarul orașului Dărmănești.

Acesta și-a mărturisit stima și considerația pentru toții eroii înhumați în cimitirul internațional, atât români cât și străini.

„Dacă nu aș fi iubit eroii, de orice naționalitate ar fi fost ei, astăzi, aici, pe acest monument, nu vedeați înscris numele tuturor eroilor. Am scris acolo: 'În memoria eroilor români, maghiari, germani, austrieci, ruși, italieni, sârbi'. Pe toți îi iubim la fel, sunt eroii noștri. Și dacă nu aș fi fost de acord cu acest lucru, nu ați fi văzut aici steagurile celor șapte nații care au înhumați eroi aici. Toți trebuie să dăm dovadă de înțelepciune, de înțelegere și chiar și în al 100-lea ceas, să ne întindem mâna, să fim frați, pentru că, vrem sau nu vrem, trăim în granițele aceluiași stat”, a adăugat Constantin Toma.

Primarul orașului Dărmănești, pe raza căruia se află necropola (potrivit documentelor cadastrale, n.r.), a înmânat distincții de „Fii ai Văii Uzului” mai multor români, printre care și copilului care, pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, a fost primul care a pătruns în cimitir, cu un tricolor în mână, în ciuda blocării porților de intrare, ca urmare a hotărârii Consiliului Local Sânmărtin, județul Harghita, care își dispută jurisdicția asupra cimitirului, pe care îl consideră exclusiv maghiar. 

La rândul său, medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”, a declarat că monumentul și crucile amplasate în memoria eroilor români nu trebuie să fie îndepărtate din Cimitirul Internațional Valea Uzului.
 
„Am venit aici, la cimitirul internațional al eroilor Valea Uzului, români din toate colțurile țării, pentru ca, alături cu frații noștri din Dărmănești, Dofteana, Onești, Comănești, să sărbătorim Ziua Armatei Române și să transmitem un mesaj puternic, să transmitem mesajul unei voințe naționale care spune următorul lucru: monumentul eroilor români și crucile eroilor români instalate de Primăria Dărmănești rămân aici, în cimitirul de la Valea Uzului. Monumentul și crucile nu se dărâmă, chiar dacă pentru acest lucru fac presiuni atât statul ungar, cât și UDMR. Aici este România, aici sunt Dărmănești, Comănești, Dofteana, Valea Uzului, linia de fier a Moldovei, care nu a fost niciodată înfrântă și nici nu va fi”, a atenționat Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a explicat că ziua de 25 octombrie are o dublă semnificație, „eliberarea ultimei palme de pământ românesc, eliberarea orașului Carei de sub ocupația maghiară” în Al Doilea Război Mondial, dar și faptul că în luna octombrie, inclusiv în data de 25, pe Valea Uzului s-au purtat bătălii crâncene în Primul Război Mondial, „care au făcut posibile, apoi, marile victorii de la Mărășești și Oituz”.