ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veteranul de război Emil Ghibu, nepot de frate al pedagogului și patriotului Onisifor Ghibu, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 4 ianuarie, la Sibiu, au informat surse din cadrul A.N.C.E. „Regina Maria” - filiala Sibiu, citate de col. (r.) Petru Bejenaru.
 
Regretatul colonel (rt.) Emil Petru Ghibu era cu doi ani mai vârstnic decât Marea Unire a Tuturor Românilor, de la 1918.

Repartizat ca sublocotenent la Regimentul 6 Artilerie Grea, din Timișoara, Emil Ghibu a mers în nordul Dobrogei, la Sulina, cu două luni înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial. Din Deltă, infanteriștii români urmau să treacă la nord de Dunăre, în fostul județ Ismail, pentru a recuceri Basarabia, invadată de ruși în urma Ultimatumului Sovietic din vara anului 1940. Infanteria i-a susținut din spate pe soldații români care au trecut Dunărea, Emil Ghibu aflându-se printre cei care au tras primele focuri de tun. Infanteriștii au trecut în Basarabia, artileriștii au rămas însă pe loc, din lipsa venirii ordinului. Întors la Timișoara, i s-a permis să revină pentru scurtă vreme acasă, la Săliștea Sibiului, de unde a mers la Chișinău, pe urmele unui frate care era inspector sanitar. A activat la o fermă din Basarabia care aproviziona frontul româno-german cu alimente, ulterior primind și mobilizare pentru lucru de la București. A rămas să coordoneze activitatea fermei din Basarabia până când, în urma înfrângerilor suferite de armatele româno-germane la cotul Donului și a întoarcerii frontului, Armata Roșie a ajuns pe Nistru și a început recucerirea Basarabiei de către sovietici. Emil Ghibu s-a retras în direcția Prutului, dar, într-un sat, a fost prins și dus la primărie, ocupată de sovietici. Toți prizonierii germani din acea localitate au fost executați, dar românul a fost eliberat de căpitanul sovietic, pentru mărturia unui fost prizonier rus care lucrase în cadrul fermei conduse de Ghibu. A reușit să treacă Prutul cu trenul și a coborât la Caracal în 1944. Un an mai târziu, avea să se însoare cu o femeie din partea locului. În cele 222 de zile în care unchiul Onisifor Ghibu, la vârsta de 70 de ani, a fost deținut politic de autoritățile comuniste la Caracal, tinerii însurăței l-au ajutat cu hrană, pentru a supraviețui în condiții vecine cu exterminarea fizică. Aceasta este povestea unei părți din viața veteranului de război, relatate chiar de acesta pentru trustul de presă al M.Ap.N. 

La înmormântarea veteranului de aproape 104 ani au dat onorul militarii Garnizoanei Sibiu, în prezența familiei îndoliate și a unor asociații precum ANVR Filiala „Traian Moșoiu” Sibiu, reprezentată de col. (r.) Chirica Ioan, și AMVVD filiala Sibiu, reprezentată de col. (r.) Popenta Marius.