ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Societatea Jurnaliștilor „Dunărea de Jos” (SJDJ) din Galați a organizat, luni, în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din localitate, vernisajul celei de-a VII-a ediții a expoziției „1 Aprilie - Ziua Politicianului”, care cuprinde peste 400 de afișe și peste 100 de alte materiale electorale folosite în toate cele 23 scrutinuri naționale, informează Agerpres.

În cadrul expoziției au fost prezentate mesaje electorale, dar și obiecte menite să-i „stimuleze” pe alegători: calendare, șepci, brichete, pixuri, pungi, găleți ș.a. Acestea oferă o trecere în revistă a tertipurilor de atragere a atenției electoratului de-a lungul timpului, dar și o analiză comparativă a evoluției ofertei publicitare de la un scrutin la altul.

„Prin această expoziție ne propunem să asociem semnificațiile ironice ale zilei de 1 Aprilie, consacrată pe plan mondial ca Ziua Păcălelilor, cu detectarea exagerărilor la care sunt predispuși politicienii în campaniile electorale. Credem că este necesar să sărbătorim și o Zi a Politicianului, pentru că deși sărbătorim Ziua Energeticianului, Ziua Siderurgistului, Ziua Navalistului, Ziua Femeii, Ziua Copilului, nu îl sărbătorim pe cel de care depinde soarta tuturor acestora, politicianul, care, prin prestația sa, influențează decisiv viața tuturor membrilor comunității”, au declarat reprezentanții SJDJ.
 
Aceștia au propus politicienilor locali să emită o inițiativă legislativă pentru oficializarea datei de 1 Aprilie ca Zi a Politicianului.
 
„Cred că lumea politică românească este în continuă schimbare, în sensul bun în care atât oamenii politic cât și electoratul încep să se maturizeze. Lucrurile trebuie să înceapă întâi de la alegător, care trebuie să fie mult mai atent la ce trebuie să aleagă și la promisiunile făcute de oamenii politici, dar cred că și presa trebuie să fie mai atentă, în rolul ei educativ pe care îl are, atât a electoratului cât și a cetățeanului de rând. Cred că ar trebui să fie mai atentă la cine promovează, la ce promovează și la forma aceasta extrem de subtilă de educare a cetățeanului căruia trebuie să i se inoculeze și alte valori în afară de capra vecinului”, a declarat Ionel Pucheanu, primarul Municipiului Galați.
 
Organizatorii i-au întâmpinat pe vizitatori cu gogoși, din cele comestibile. Expoziția „1 Aprilie - Ziua Politicianului” rămâne deschisă publicului larg, gratuit, până la sfârșitul lunii, în foaierul Teatrului Dramatic din Galați.