A doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste va avea loc marți, 14 mai 2019, de la ora 19:00, în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, informează portalul Buciumul

Ziua de 14 mai a fost oficializată ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste” prin Legea 127/2017, în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României. În noaptea de 14 mai 1948, circa zece mii de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, au fost arestați în baza unui plan al autorităților comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare, ca deținuți politic. 

Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizații ale societății civile, au luat inițiativa desfășurării unei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018.

Locul nu a fost ales întâmplător: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în celulele din subsolul clădirii.

Organizatorii cheamă bucureștenii să se adune marți, 14 mai, începând cu ora 19:00, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, având asupra lor candele și lumânări aprinse.

În deschiderea adunării, un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire. Pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe un ecran vor fi proiectate chipurile celor trecuți prin tortura regimului instaurat de U.R.S.S. în România postbelică. Foști deținuți politic și alte personalități vor susține scurte discursuri. La final, se va porni un marș al Memoriei, participanții purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificați în închisorile și lagărele comuniste.

Inițiatorii deplâng faptul că, în 2018, toate instituțiile publice au ignorat această zi, neorganizând nici o manifestare, deși Legea 127/2017 recomandă explicit acest lucru. 

„Ingratitudinea manifestată de instituțiile publice față de amintirea acestor oameni este condamnabilă, ea fiind o sursă neputinței societății românești de a ieși din marasmul de astăzi”, au declarat urmașii luptătorilor anticomuniști, grupați în cadrul societății civile în fundații și asociații care au luat inițiativa acestei manifestări.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews