A doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste va avea loc marți, 14 mai 2019, de la ora 19:00, în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, informează portalul Buciumul

Ziua de 14 mai a fost oficializată ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste” prin Legea 127/2017, în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României. În noaptea de 14 mai 1948, circa zece mii de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, au fost arestați în baza unui plan al autorităților comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare, ca deținuți politic. 

Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizații ale societății civile, au luat inițiativa desfășurării unei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018.

Locul nu a fost ales întâmplător: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în celulele din subsolul clădirii.

Organizatorii cheamă bucureștenii să se adune marți, 14 mai, începând cu ora 19:00, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, având asupra lor candele și lumânări aprinse.

În deschiderea adunării, un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire. Pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe un ecran vor fi proiectate chipurile celor trecuți prin tortura regimului instaurat de U.R.S.S. în România postbelică. Foști deținuți politic și alte personalități vor susține scurte discursuri. La final, se va porni un marș al Memoriei, participanții purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificați în închisorile și lagărele comuniste.

Inițiatorii deplâng faptul că, în 2018, toate instituțiile publice au ignorat această zi, neorganizând nici o manifestare, deși Legea 127/2017 recomandă explicit acest lucru. 

„Ingratitudinea manifestată de instituțiile publice față de amintirea acestor oameni este condamnabilă, ea fiind o sursă neputinței societății românești de a ieși din marasmul de astăzi”, au declarat urmașii luptătorilor anticomuniști, grupați în cadrul societății civile în fundații și asociații care au luat inițiativa acestei manifestări.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.