ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn raportul privind respectarea libertății presei realizat în acest an de organizația franceză Reporters sans Frontières (RSF), mass-media din România e descrisă prin două cuvinte: manipulată și spionată. 

„Politizarea excesivă a presei, mecanismele de finanțare corupte, înrobirea agendei editoriale intereselor patronatului, infiltrarea în redacții a agenților serviciilor de informații... Transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost acum mai vizibilă decât oricând în anii electorali trecuți, inclusiv 2014”, scrie RSF despre presa din România.
 
Deși a urcat trei locuri în clasamentul mondial privind respectarea libertății presei, România se află acum doar pe poziția 49. 

Publicat anual, la inițiativa RSF, clasamentul mondial al libertății presei măsoară, începând din 2002, gradul de libertate de care se bucură jurnaliștii din 180 de țări. Clasamentul este realizat cu ajutorul unor indicatori (pluralismul, independența mass-media, mediul și auto-cenzura, cadrul legal, transparența, infrastructura, șantajarea).

Ȋn clasamentul din acest an, pe primele zece poziții se situează Finlanda, Olanda, Norvegia, Danemarca, Noua Zeelandă, Costa Rica, Elveția, Suedia, Irlanda și Jamaica.