ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„FOTO Koveși, simbolul luptei anticorupție al vestelor galbene din Franța: Pentru a lupta împotriva corupțiiei, avem nevoie de Laura Codruța Koveși”, a titrat, duminică 7 aprilie, Hotnews.ro.

"Vestele galbene": Avem nevoie de Laura Codruța Koveși, a titrat și Digi 24.

„Vestele galbene din Franta au afisat o fotografie cu fosta sefa DNA: Avem nevoie de Kovesi in lupta impotriva coruptiei”, a scris și Ziare.com.

„Kovesi, mesaj de susținere de la vestele galbene din Franța: Avem nevoie de Laura Codruța Kovesi”, a tunat Adevărul.

„Vestele galbene din Franța o susțin pe Laura Codruța Kovesi. Mesajele protestatarilor”, a scris și Libertatea.

Acestea care sunt câteva dintre titlurile care au inundat presa din România în ultimele 24 de ore. Dar chiar așa să fie? Chiar se verifică titlurile lansate de aceste portaluri de știri?

Iată ce am aflat:

Afirmația conform căreia „Vestele galbene ar susține-o pe Koveși” a fost justificată cu o postare de pe Twitter a unei pagini „a Vestelor Galbene din Justiție”.
 
În realitate, pagina respectivă nu se numește „Vestele Galbene din Justiție”, ci este pagina personală a avocatului Wilfred Paris. Acesta și-a descris pagina(wilsedlex) ca fiind „Vestele Galbene din Justiție”.  Nu există nici pe google și nici nicăieri vreo dovadă că din „vestele galbene din justiție” ar mai face parte cineva în afară de acel avocat. Cu alte cuvinte, postarea respectivă nu reprezintă decât opinia personală a acelui individ. De altfel, nici nu există o pagină oficială de twitter sau facebook a „vestelor galbene” - ființând numeroase conturi pe rețelele de socializare care fac referire la celebra mișcare protestatară -, ca să justifice titluri de genul „Vestele galbene” fac și dreg, așa cum fac Libertatea, Adevărul, Digi 24, Ziare.com sau Hotnews.
 
Presa franceză scrie că liderii „Vestelor Galbene” sunt Jacline Mouraud, Maxime Nicolle, Ingrid Levavasseur, Eric Drouet sau Maxime Nicolle, nu un obscur avocat al baroului din Rouen (135 km de Paris), urmărit de 500 de persoane pe twitter. Evident, pe niciuna dintre paginile persoanelor menționate mai sus, nu veți găsi nimic despre Koveși. Darămite să fie „simbolul luptei anticorupție” a Mișcării pe care o conduc, așa cum susține Hotnews.

Ziare.com plusează și afirmă că „O fotografie cu fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, in centrul unei inimi mari, a fost afisata de "vestele galbene" din Justiție, care au manifestat in acest weekend, in Franta, impotriva coruptiei”. Respectiva știre dă de înțeles că respectiva imagine ar fi fost surprinsă în timpul protestelor din acest weekend ale vestelor galbene. Doar că postarea respectivă a fost publicată pe 5 aprilie, în timp ce ultimul protest la vestelor galbene a avut loc pe ...6 aprilie.
 
 
 
Din postare se vede clar că nu există nici măcar un protestatar care să țină acea pancartă, ci că ea este lipită pe un suport. Acel suport este o machetă de carton a Statuii Libertății, pe care avocatul Wilfred Paris o folosește pentru a-și expune mesajele, așa cum se poate lejer observa din contul său de Twitter.
 
 
Deci, o altă afirmație falsă colportată de Ziare.com.

Cotidianul Libertatea, al celebrului Cătălin Tolontan, nici nu s-a mai încurcat în detalii și a scris că este vorba de „Vestele galbene” de-a binelea, de parcă imaginea ar fi fost surprinsă în fața Palatului Elysee, cu mesajul pro Koveși susținut de sute de oameni. După cum se vede cu ochiul liber, nimic mai fals.

Și, pentru că tot e vorba despre statul de drept, merită menționat că avocatul care deține pagina citată de presa din România care se află în prima linie a luptei împotriva fake news, a avut licența de avocat suspendată timp de 18 luni de către justiția franceză, începând cu aprilie 2017.

În concluzie, știrea lansată de Hotnews și preluată de Digi24, Ziare.com, Adevărul, Libertatea, etc, este un fake news de la cap la coadă.