ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un marș împotriva construirii moscheii din Capitală organizat miercuri de Partidul România Unită în București a determinat o reporteră a Mediafax să titreze că participanții la eveniment au fost acompaniați de "cântece legionare", fără să le numească.

În înregistrarea pusă la dispoziție de Mediafax, se aude pe fundal melodia "Drum bun", unul dintre cele mai cunoscute cântece ale Armatei Române, care se aude frecvent la paradele militare. De altfel, melodia a fost cântată și înregistrată inclusiv de Ansamblul "Doina" al Armatei Române.

 

Celelalte melodii incriminate ca "legionare" sunt "Treceți batalioane române Carpații" sau "Cântă cucu-n Bucovina". "Treceți batalioane române Carpații" este cântecul de luptă al Armatei Române din primul război Mondial, în campania de dezrobire a Ardealului și este cântat și azi de soldații români( VIDEO).

"Cântă cucu-n Bucovina" este o melodie populară de peste 110 ani, culeasă de un dascăl din Cernăuțiul pe-atunci ocupat de austrieci, Constantin Mandicevschi.

Alte melodii "legionare" ce s-au putut auzi la marș au fost "Șoim Român", tot a Armatei Române precum și imnul "Deșteaptă-te române".

O înregistrare de la eveniment, cu melodiile incriminate de Mediafax, este disponibilă mai jos: