ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Foarte puțini ziariști vorbesc despre ceea ce se întâmplă cu adevărat într-o redacție. Cristian Tudor Popescu a acordat un interviu în care a descris practicile foștilor colegi de la Adevărul. Aflat în conducerea ziarului imediat după evenimentele din 1989, Popescu vorbește de ziariști transformați în agenți de publicitate, care aveau propriile lor firme. Este lesne de înțeles că prin acest practici multe fapte au rămas ascunse publicului.

Acuzat că a tolerat aceste practici, CTP se apără: "Arată-mi mie o redacție formată din oameni onești! I-auzi, domnule! În țara asta plină de fecioare, se găsi bordelul de la mine! Păi, pe ziariștii ăia nu i-am ales eu. A trebuit să lucrez cu cei care erau acolo. Atâta vreme cât eu am răspuns de „Adevărul” și de „Gândul” nu s-au comis încălcări grave ale deontologiei jurnalistice", a spus Popescu în Adevărul.

Acesta a explicat cum funcționa mecanismul: "Toată lumea aducea în neștire publicitate, de la primul până la ultimul jurnalist. Aveau firmele lor, aranjamentele lor, aduceau publicitate în ziar și luau 12%. Câtă vreme a fost Tinu, el decidea, dar după moartea lui se punea întrebarea ce fac. Doar nu eram idiot să nu-mi dau seama că nu e în regulă ca un jurnalist să fie și achizitor de publicitate. Patronul era orientat spre câștig, ziariștii erau orientați spre câștig, iar eu stricam o jucărie care mergea din ambele puncte de vedere. Singura mea soluție a fost să stau eu cu ochiul cât sarmaua pe ce apărea în ziar și să nu permit apariția unor articole care în mod evident însemnau niște comenzi. Adică existau articole cu „P”, cu care n-aveam treabă. Ce era cu „P” pe el – sănătate, bucurie! Existau însă articole fără „P”, care erau plătite mai mult. Vă spun ce am făcut: am blocat articolele în care se lovea în niște concurenți. Adică lovituri sub centură date altora prin intermediul ziarului. Pe-astea le-am blocat. În schimb, am lăsat articole de laude, auto-lăudări, unele deșănțate și aberante, ale unor firme, în special de stat".

Recent, Sebastian Ghiță l-a acuzat pe Cristian Tudor Popescu că ar lucra pentru servicii secrete din străinătate. De-asemenea, Ghiță - care este membru în comisia de control a SRI din Parlament, afirmă că invitatul permanent de la Digi primea bani negri de la Sorin Ovidiu Vântu.

"Cristian Tudor Popescu e un Scaraoțchi al presei românești. Nu îl cred. Otrăvește mințile românilor cu elucubrații. Se preface că e îngrijorat. Se preface că e marele deontolog al presei românești. Există un jurnalist de la Realitatea, care acum e la RTV, care lună de lună îi dădea un omagiu lui CTP. Era o carte și în ea avea 5000 de euro. Lua bani de la Vântu, din pușcărie, în fiecare lună. România e malformată de ăsta. E turnător la Servicii Străine. Lua la negru, lună de lună, 5000 de euro bani de la Vântu".