ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patronul media Adrian Sârbu a ajuns la Comisia SRI, acolo unde a fost invitat după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir.

Întrebat care este subiectul audierii sale, Adrian Sârbu a declarat că va vorbi despre implicarea SRI în presă și urmările acesteia.

„Am venit pentru că am fost chemat. E o obligație cetățenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua și să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia președintelui comisiei SRI de a ține în viață audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care își riscă libertatea dezvăluind practici neconstituționale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziția publică a noului director SRI, care promite transparență și retragerea Serviciului Român de Informații din diverse câmpuri tactice în granițele mandatului său stabilit de lege și Constituție. Voi vorbi despre prezența perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Sârbu.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnaliști, politicieni sau oameni din Justiție, care pot confirma acuzațiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile.

Dragomir a numit „culoare” practicile Serviciului prin care folosea presa și Justiția. Mai precis, Dragomir spune despre "culoarul” Justiției că este traseul pe care îl parcurgea un dosar, de la realizarea rechizitoriului, de către ofițeri SRI, până la alegerea completului de judecată și mai apoi obținerea sentinței. În paralel, funcționa "culoarul media”, ceea ce presupunea o campanie de denigrare la adresa persoanei vizate de dosar, astfel încât aceasta să fie considerată vinovată, în ochii opiniei publice, cu mult înainte de a primi vreo condamnare.

Tot legat de media, Daniel Dragomir a susținut că, în prezent, există acoperiți în redacții, care servesc intereselor SRI, dar nu a vrut să facă publice nume. A vorbit doar despre jurnaliști pe care i-a văzut intrând și ieșind din biroul fostului prim-adjunct al Serviciului, Florian Coldea.

În Comisia SRI au mai fost audiați: generalul în rezervă Dumitru Iliescu, fost șef SPP, fost ofițer SRI Ion Dedu, Ovidiu Puțura- fost secretar de stat în Ministerul Justiției, Elena Udrea, Alina Bica- fost procuror șef DIICOT, omul de afaceri Sorin Strutinski.

Aceștia au vorbit despre ascultările care se făceau în baza mandatelor de siguranță națională, despre cum erau puse la punct dosare pentru oameni de afaceri sau orice persoană care deranja sistemul, despre metoda "Coperta", prin care dosarele puteau fi repartizate către anumite complete de judecată sau despre cum a fost susținut de Serviciul de Informații un președinte al Camerei Deputaților.

În zilele următoare vor mai fi audiați patronul EVZ, Dan Andronic și fostul președinte al României, Traian Băsescu.