ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Momente de panică în urmă cu doar câteva momente la Patriarhia Română, după o amenințare cu bombă, informează EVZ:

ACTUALIZARE 21.35. După ce investigația a analizat apelul și locul indicat, s-a concluzionat că era vorba doar de o alarmă falsă. Persoana responsabilă pentru alerta falsă cu bombă ar fi un bărbat din Piatra Neamț, conform stiripesurse.ro.

Catedrala Patriarhală din București a fost evacuată în urma unei amenințări cu bombă! La Catedrală și la sediul Patriarhiei Române, unde se află și reședința Patriarhului Daniel, au sosit numeroase forțe de poliție, jandarmerie, echipaje SMURD, pompieri și echipe pirotehnice de intervenție de la SRI.

Apelul efectuat la 112 a dus la evacuarea completă a bisericii, unde se desfășura slujba. Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii, se afla în altar împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar credincioșii și grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale în naos și pronaos.


Enoriașii și preoții, evacuați din Patriarhie în timpul slujbei

Echipele de intervenție au evacuat atât preoții, cât și enoriașii. La ora 16:00 începuse Slujba Privegherii.

Situația este una foarte delicată, mai ales că marți, 21 mai, este sărbătoarea istorică a hramului Catedralei Patriarhale, dedicată „Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Patriarhul Daniel, împreună cu alți membri ai Sfântului Sinod, vor sluji mâine, la altarul de vară al Catedralei.

Cu toate astea,  Realitatea scrie că aceata s-a dovedit a fi o alertă falsă.

În aceste situații, specialiștii trebuie să verifice fiecare încăpere, iar la fața locului pot fi aduși inclusiv câini speciali. Dacă nu se confirmă alertele, polițiștii trebuie să îi caute pe cei care au trimis mesajul și să îi sancționeze.

Patriarhia Română, slujbă specială de Sf. Constantin și Elena

Conform Patriarhiei Române, marți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, va oficia Sfânta Liturghie la Altarul exterior al Catedralei patriarhale cu ocazia hramului istoric al lăcașului de cult, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ungariei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Slujba de marți va avea programul următor:

 
  • ora 7:00 - Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor vor fi depuse spre cinstire în Baldachinul Sfinților din vecinătatea Catedralei Patriarhale;
  • ora 8:00 - Slujba Miezonopticii și a Acatistului Sfinților Împărați Constantin și Elena;
  • ora 09:15 - Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, la Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale;
  • ora 16:00 - Slujba Vecerniei și a Paraclisului Sfinților Împărați Constantin și Elena.
  • Introducerea Sfintelor Moaște în interiorul Catedralei Patriarhale va avea loc după închinarea ultimului credincios (aprox. ora 21:00).