ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mă întreba un prieten de dimineață, cu referire la neamul nostru românesc, ce s-a pierdut pe drum față de acum 100 de ani și față de celelalte neamuri din Europa, spre care mulți privesc cu jind...

Ce s-a pierdut pe drum, nu știu,  însă știu ce s-a strâns cu prisos: căutătorii de excremente, bun de aruncat apoi în ventilatoarele publice numite presă.

Două dintre aceste muște s-au apucat să scrie despre evenimentele care au aniversat (pentru unii a fost comemorare ) marea victorie de la Mărășești. Și cum au scris?

Manipulând, denigrând și până la urmă spurcând. Să scrii despre bătălia de la Mărășești - oraș din județul Vrancea - în felul în care au făcut-o aceste două personaje este absolut sinistru și dovedește că sufletul lor e negru. Mizerabil.

Să calci pe locurile pe unde au călcat și murit acum 100 de ani niște oameni și tot ce-ți vine în minte este cum să mânjești și să insulți niște oameni este josnic, mizerabil, mârșav. E mai puțin sărac Mărășeștiul acum? Nu, doar s-a spurcat un eveniment ce putea să ne unească.

Din „reportajul” muștelor se înțelege că la eveniment au participat doar bețivi aduși cu autocarele, niște moluște care se hrănesc cu băutură. Zic muștele că evenimentul „s-a transformat, pe alocuri, într-un bâlci cu influențe populiste”. Și-au adus aminte, repet, la aniversarea a centenarului bătăliei pentru România Mare, că Mărășeștiul e subdezvoltat și aproape pustiu. Wow! Ce descoperire epocală! Cine s-ar fi gândit la asta? Cum ar fi, ca la 100 de ani de la Debarcarea din Normandia să vină muștele astea să remarce pet-urile aruncate pe jos, aspectul neîngrijit al unor locuitori ai zonei sau diferențele economice dintre Normandia și Regiunea pariziană? În ce altă țară s-ar scrie în felul în care au scris muștele astea despre Mărășești 100?

Oameni buni, uitați-vă cu atenție la „reportaj”: oamenii aceia, sărmanii, NU au participat la manifestări. Au fost pe lângă. De fapt, manifestările de la Mărășești - cu lipsurile lor - au fost pretext pentru a mai scuipa pe neamul ăsta și a se acredita ideea că participanții la evenimente nu puteau fi decât ignoranți, bețivi, inculți, etc. Exact cum a descris o fostă ministră, absolventă de facultate neautorizată, milioane de români. Curat constructiv, nu?
 
Iată cum relatează un prieten bun, manifestarea, de la fața locului, om care a stat până la sfârșit: „Ceremonia în sine a fost foarte frumoasă. Armata, imnul cu salve de tun, mi se făcea pielea de găină și m-a surprins plăcut că toți oamenii din public, au fost vreo 5000, erau pătrunși de însemnătatea momentului, se vedea pe modul în care reacționau, nu doar la imn, dar s-a stat până la 11 noaptea. Și nu a plecat lumea, a rămas până la final.avioanele f16, nu mai zic.
Oricum, e inegalabil sentimentul când vezi 5000 de oameni care trăiesc același sentiment ca și tine. nu e ca pe stadion, adică acolo a fost ceva solemn”.

Să te chinui să creionezi din bucăți fără legătură o realitate falsă, tocmai într-o zi ce putea fi folosită pentru adunarea și nu risipirea noastră, se cheamă răutate. Mizerie. Excrement. Ce diferență enormă între atitudinea celor doi clovni și lacrimile de emoție ale Mitropolitului Banatului! 

Zice prietenul meu: „Poți trunchia o realitate pe un site, dar nu o poți face cu ce s-a întâmplat acolo. Dacă îi trimitea primarul, după ce plecau politicienii, ar fi plecat și ei. Dar la 11, când noi am plecat 70% dintr cei veniți au rămas la concert.

Dacă erai acolo înțelegeai foarte clar ce spun, eu nu mă emoționez așa ușor, și sunt foarte critic, dar la Mărășești chiar a fost un moment în care politicienii și mizeriile cotidiene nu au existat, era un sentiment care plutea în aer și era respirat de oameni. Faza cu ăla cu sticla e din afara mausoleului.E ca și cum ți-aș spune că a fost concert bon jovi, și au fost alcoolici acolo, pentru că am găsit un boschetar pe străzile alăturate”. 

Da, Vrancea e săracă. Da, Vrancea votează PSD. Da, Vrancea a dat sute de mii de jertfe pentru țara asta. Da, și cei care au murit în 1917 erau săraci și nici carte multă nu știau. Dar nu merită să fie asociați cu beția, doar pentru că sunt acum într-o conjunctură nefavorabilă. 

„Dacă vei întreba o muscă: «Sunt flori în locul acesta?», ea îți va spune: «Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurații», și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăție în locul aces­ta?», ea îți va spune: «Necurăție? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», și îți va enumera o grămadă de flori de grădină și sălbatice. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, in timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambilă…” - Sfântul Paisie Aghioritul.

Ne lipsesc albinele, prieten drag, ne sufocă muștele!