ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal a cerut Asociației „Rise Project” informații despre datele cu caracter personal ale unor persoane care au fost publicate pe internet de siteul RiseProject în cadrul scandalului „Valizei” din Teleorman,  informează Televiziunea Română.

„În temeiul articolelor 57 și 58 din Regulamentul General privind protecția datelor (RGPD) și articolul 14, alineatul 1 din Legea nr.102/2005, vă solicităm să ne transmiteți informații cu privire la următoarele aspecte:

1. scopul și temeiul legal al publicării pe internet (Facebook) a datelor personale la adresa https://www.facebook.com/notes/rise-project/teleormanleaks/1937024593056150/.
2. data/perioad în care au fost publicate datele respective pe contul dvs de Facebook
3. sursa de unde au fost obținute datele personale dezvăluite pe Facebook, la adresa sus menționată 
4. suportul (electronic și/sau fizic) în care dețineți documentele/imaginile publicate pe Facebook.
5. dacă dispozitivele mobile cu spațiu de stocare (tabletă, HDD, stick memorie) au fost/sunt protejate cu parolă sau criptate;
6. dacă dețineți și alte informații/documente conținând datele personale ale unor persoane vizate;
7. dacă datele vizate sau documentel ce conțin datele personale ale persoanelor vizate au mai fost dezvăluite și în alte circumstanțe, cu precizarea acestora
8. modalitatea în care ați asigurat informarea persoanelor vizate, în conformitate cu prevederile art.13-14 din RGPD”, se arată în sesizare.

Cei de ANSPDCP afirmă că dacă Asociația vizată refuză să se supună investigației, există riscul unei amenzi de până la 3.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, calculată de la data stabilită.

„De asemenea, conform art.83 alin.(5) lit. e) din RGPD, „nerespectarea unui ordin sau a unei limitări temporare sau definive asupra prelucrării sau a suspendării fluxurilor de date, emisă de către autoritatea de supraveghere în temeiul articolului 58 alineatul (2) sau neacordarea accesului, încălcând articolul 58 alineatul (1)” se poate sancționa cu amendă de până la 20.000 de euro”, se mai arată în document.