ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul 2024 a fost proclamat "Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea Crăișorului munților.

„Voiesc dar și hotărât dispun, ca după moartea mea, toată averea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi; tare crezând că LUPTĂTORII CU ARMA LEGII VOR PUTEA SCOATE DREPTURILE NAȚIUNII MELE.”, a spus Avram Iancu, după cum a amintit Baroul Hunedoara.

Peste 5000 de oameni au fost prezenți, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, desfășurate în memoria eroului național Avram Iancu, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

Manifestările comemorative au început duminică dimineața la biserica din cimitirul de la Țebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalți ierarhi bisericești, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu și depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia, amintește Cotidianul.

„Avram Iancu a dorit și a luptat jertfelnic pentru fericirea celor mulți. Motiv pentru care și este considerat erou național și el trebuie să fie model vrednic de urmat, nu doar pentru conducători, așa cum am crede noi, ci pentru fiecare dintre români. În curgerea acestui an au fost aleși și încă se vor mai alege conducătorii țării. Pentru a avea conducători buni, așa cum ne dorim cu toții, întreg poporul român să cerem cu stăruință ajutorul lui Dumnezeu. Pentru ca aleșii să fie dăruiți cu înțelepciune și luminare a minții, să fie iubitori de patrie și neam, precum Iancu, și mai ales să fie jertfitori pentru a contribui substanțial la binele comun și pentru a aduce un strop de fericire în viața vremelnică a celor mulți. Pentru ca răsplata lor să fie dobândirea fericirii celei adevărate în împărăția lui Dumnezeu. Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam eroului nostru național, Avram Iancu!”, a spus, în cuvântul său, episcopul Devei și Hunedoarei, PS Nestor.

La manifestări au fost prezenți parlamentari, lideri politici, reprezentanți ai instituțiilor administrative ale statului din județul Hunedoara și cele învecinate, delegați ai partidelor politice și instituțiilor deconcentrate ale statului.

Circul Șoșoacă nu a lipsi: Huiduită și trimisă acasă

„A vrut să facă impresie, dar s-a ales cu huiduieli!”, scrie 4media.info: „Diana Șoșoacă a venit însoțită de câțiva oportuniști la serbările naționale de la Țebea, acolo unde a avut loc celebrarea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Pentru că, acolo unde este Diana Șoșoacă, nu poate lipsi circul, fosta senatoare a început să urle și să jignească, moment în care oamenii prezenți la eveniment i-au spus să plece acasă. 

„Ați venit aici să pătați memoria lui Avram Iancu. Mergeți acasă!”, i-a spus președintei SOS un cetățean prezent la eveniment.” Huiduitul a fost înregistrat și de ProTV.

La eveniment a participat și președintele AUR, George Simion, care a ținut un discurs în memoria lui Avram Iancu (VIDEO mai jos).

La finalul depunerii coroanelor de flori a avut loc o defilare a gărzii de onoare urmată de un concert.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moți înstăriți. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate de țărani și de mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora și-a câștigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viață la 10 septembrie 1872 la Baia de Criș și a fost îngropat la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.

Avram Iancu suntem toți!

„Ca în fiecare an, AUR a mers la Țebea pentru a cinsti memoria Crăișorului Munților. Anul acesta am fost mai mulți ca oricând, pentru că în acest an aniversăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Crăișorul a vrut ca națiunea lui să fie fericită. Trebuie să împlinim testamentul lui Avram Iancu, pentru că, din păcate, națiunea română este astăzi una tristă.

Avram Iancu și faptele sale pentru românism rămân un reper pentru noi toți, așa că vom fi la Țebea an de an pentru a-i prezenta omagiul meritat.”, a declarat George Simion, liderul AUR.

VIDEO:

FOTO: