ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a respins nsolicitarea de acordare a licenței pentru un post de televiziune care ar fi urmat să emită din Iași. Motivul: „RTR Iași ar fi putut face propagandă prorusă”, și-au explicat decizia cei 9 membri CNA.

Într-un interviu la RFI, membrul CNA Valetin Jucan explică faptul că aceeași companie care ar fi urmat să opereze postul din Iași emite și în Republica Moldova, unde retransmite programe rusești. „Exista pericolul ca acest post de televiziune să prezinte informații false despre Uniunea Europeană și Statele Unite. E vorba de materiale de propagandă pro-rusă, așa-numitele fake news”, spune Valentin Jucan.

Solicitarea societății SC Telecontent Production SRL Iași pentru RTR din Iași a fost respinsă de toți cei nouă membri CNA prezenți la ședință - Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Borsos și Valentin Jucan.

Dorina Rusu le-a spus reprezentanților societății prezenți la ședința CNA că postul de televiziune omonim din Republica Moldova a fost amendat de mai multe ori de autoritatea care reglementează mediul audiovizual din această țară, în special pentru propaganda rusească.

Jucan, la RFI: RTR ar fi putut emite materiale de propagandă pro-rusă, anti-UE și anti-SUA

„Am avut la dispoziție rapoartele de presă ale asociațiilor de presă din Republica Moldova, dar și din România. Această companie operează un post și în Republica Moldova, iar criticile din aceste rapoarte au ca obiect legătura directă cu propaganda pro-rusă”, a explicat Valentin Jucan.

Membrul CNA mai spune că postul ar fi putut emite „informații trunchiate în principal legate de Uniunea Europeană, SUA, materiale de propagandă în sensul promovării politicilor expansioniste ale Federației Ruse. E vorba despre emisiuni care nu aveau decât un punct de vedere în ceea ce privește politica externă, cel promovat de Rusia, emisiuni care nu au un echilibru în acest sens”.

„Dacă noi am fi avut acest radiodifuzor pentru prima dată în fața noastră fără un istoric, nu cred că ar fi fost probleme, dar, în contextul în care ei sunt bine cunoscuți și avem o documentație în ceea ce îi privește, permiteți-mi să am rezerve”, conchide Valentin Jucan.