ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pro TV și Realitatea TV au fost amendate, marți, de Consiliul Național al Audiovizualului pentru știri și dezbateri pe tema modificărilor la Codul Penal din luna iunie în care nu au fost asigurate imparțialitatea și echilibrul.

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni de știri și dezbateri pe tema modificărilor la Codul de Procedură Penală, emisiuni difuzate de posturi centrale de radio și televiziune în perioada 18 – 26 iunie, scrie news.ro.


Constatând încălcarea legislației audiovizualului, membrii Consiliului a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul de televiziune Pro TV, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002, precum și a dispozițiilor art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

În plus, CNA a aplicat o amendă de 5.000 de lei postului Realitatea TV și a sancționat cu somații publice posturilor de radio Europa FM și RFI România pentru nerespectarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință de marți, CNA a decis să aplice câte o somație publică societăților XON MEDIA SRL Sebeș (Radio Orion), pentru că nu a ținut cont de prevederile art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013, și NEWS MEDIA SRL (Ardeleanul FM), pentru nerespectarea dispozițiilor art. 20 alin. (5) din aceeași decizie.

Prevederile legislației audiovizualului la care a fost făcut referire sunt:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Citește și: Surprize mari pentru Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției din 10 august-Ce îi pregătește Primăria Capitalei

Art. 3 - (2) Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017

Citește și: Remus Truică în război cu un fost partener de afaceri. Cât îi datorează acesta

Art. 66 - În programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparțialitatea și echilibrul și să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Decizie Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilității și de cedare a licenței și a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepția celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum și condițiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 12 (2) Titularul licenței audiovizuale are obligația să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiții: a) în termen de maximum 60 de zile de la obținerea autorizației tehnice de funcționare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră;

Art. 20 (5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligația de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.