ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filiala din România a canalului american HBO a ales să-și promoveze noul serviciu oferit clienților, printr-o referință la filmul "Aferim", al regizorului Radu Jude.

Astfel, zilele acestea, utilizatorii rețelei facebook au primit pe zidurile lor o reclamă la un serviciu HBO, în care era folosită o imagine ce surprinde o scenă din filmul "Aferim". Aceasta era însoțită de titlul "Descoperă un episod din istoria Țării Românești cu AFERIM! direct pe laptopul tău".

Caracterizarea filmului "Aferim" ca istoric a fost contestată atât de specialiști în istoria României, dar și de critici de film.
 


 
Profesorul universitar doctor Radu Baltasiu, directorul  Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a scris despre pelicula lui Radu Jude că "reprezintă, din acest punct de vedere, o realite distopică. [...] E miștocăreală".

Reputatul critic, Elena Dulgheru, i-a făcut o cronică fără menajamente filmului finanțat, printre altele, de o fundație patronată de magnatul George Soros.

"Din punct de vedere strict cinematografic, caracteristica filmului lui Radu Jude nu este autenticitatea, ci clișeismul: compozițiile de masă par copiate după pânzele lui Theodor Aman, costumele par furate de la Muzeul Satului, ca în filmele istorice românești din epoca Ceaușescu. Nici urmă de spontaneitate în replici, care nu se nasc din starea actoricească, ci par citite de pe hârtie, de către actori a căror expresivitate nu o vedem, pentru că nu există - și iar ne întoarcem, fatal, la filmele istorice de mucava ale epocii de tristă amintire. Singura diferență este că la Radu Jude e mai multă mizerie - menajeră, lexicală și de moravuri: dar nu mizeria creează cota de realism a unui film istoric. Cine crede asta, mai bine să se lase de cinema! 

Însă nu vibrațiile estetice sunt piatra de poticnire a filmului scris de Radu Jude împreună cu colaboratorul său Florin Lăzărescu, nici cele care i-au adus Ursul, ci teza istorică și ideologică", a scris ea.

Profesorul universitar Doru Pop, de la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai, a afirmat că filmul Aferim este unul politic.

"Diferenţa dintre un film politic şi unul care, deşi atinge asemenea teme, totuşi nu e politic este cea dintre "Aferim!”, de pildă, şi "Comoara”. Un film cum e "Comoara” refuză mesajul politic. Şi asta îl face, în lectura mea, un film bun. În timp ce "Aferim!” este un film mai puţin bun tocmai pentru că e un film politic, iar eu cred că diferenţa dintre filmele bune şi cele proaste e politicul", declara la el în cadrul unei dezbateri de la Cluj.
 
"Aferim" este un film românesc din 2015, care prezintă povestea unui zapciu care, împreună cu fiul său, caută un țigan rob despre care se crede că ar fi avut o aventură chiar cu soția stăpânului său. Acțiunea se petrece în Țara Românească a secolului al XIX, pe fondul războiului ruso-turc, care a afectat grav și teritoriul Valahiei. "Aferim" este propunerea României pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film străin.