ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Să apelăm mai întâi la diagnosticul expertului în propagandă rusă, Alina Mungiu Pippidi. "Ce urmăresc rușii"? Păi, nimic mai simplu.

 
Să captureze agenda în care altfel ei ar fi oamenii răi (avem refugiați din Siria că Putin nu a permis Occidentului să rezolve pe fond problema acolo; avem cazul Litvinenko, avem Ucraina, unde ei calcă pe față toate legile internaționale); să culpabilizeze Occidentul și să îl arate că pe o entitate fragilă și degenerată (una din țintele principale de discurs antioccidental e uniunea dintre homosexuali, Putin portretizează constant Occidentul ca pe un paradis al degeneraților); să submineze orice fel de reguli internaționale dat fiind că va continua să le calce în Ucraina și e masiv lovită de sancțiuni internaționale din acest motiv; să slăbească unitatea și coerența lumii occidentale sponsorizând mișcări interne de contestare, ca astea cu copiii, mișcările anti-refugiați și partidele antisistem (sunt între timp dovezi ample că rușii finanțează direct partide de extremă dreapta, inclusiv din Parlamentul European).”

Deci rușii nu vor să apară doar ei ca băieții răi și bagă și Occidentului niste note proaste iar presa aservită rușilor arată fie abuzurile protecției copilului prin țările scandinave, excesele refugiaților, stridența mișcărilor LGBT, comportamentul abuziv al companiilor străine, etc. Las la o parte explicația hilară a doamnei AMP privind refugiații-avem refugiați pentru că Putin a împiedicat soluționarea conflictului din Siria luând partea lui Assad spune AMP de parcă am avea refugiați doar din Siria...cei din Irak și Libia, ajunși pe drumuri după mărețele intervenții occidentale, nu se pun la socoteală-și observ cu câtă convingere a trecut o anumită parte a presei să demonizeze Rusia, rușii și pe Putin după anexarea peninsulei Crimeea și demararea conflictului din Donbass.
 
Au fost unii care și-au făcut peste noapte secțiuni speciale de înjurat Rusia (vezi Reporter Virtual cu Pagina de Rusia), aproape tot ce apare pe Hotnews sau Adevărul despre ruși și Rusia este în context negativ, etc. La ce foloseau resentimentele opiniei publice, profesionist cultivate, că doar nu se decidea prin referendum în România revenirea Crimeii la Ucraina? Eu mă gândesc că în eventualitatea unui conflict în zonă, un fel de război SUA-Rusia prin interpuși, făcea bine ca populația să susțină campania antirusească, mai ales când vor începe să apară și primele victime umane.

Or ce face propaganda rusă, axată pe bubele Occidentului, în viziunea AMP? Mută atenția opiniei publice de pe postura de băieți răi ai rușilor pe cea de paradis cu probleme a Vestului și în final se ajunge la un peisaj cu multe nuanțe de gri, un fel de "nici ăștia nu sunt mai breji”. Ok, să spunem că asta e efectul urmărit de propaganda rusă si mijloacele sale, deși vocile critice din România, statele baltice, Polonia, etc pot avea destule argumente în propriile valori pentru a gândi și cu capul din dotare. Să spunem deci că populația din aceste state din avanposturile conflictului Occident-Rusia nu-i mai vede pe ruși ca dracul în persoană și nu mai susține un eventual conflict cu necuratul Putin. Păi eu zic că asta e bine, că nu știu ce om normal și-ar dori un război cu o mare putere militară de la graniță, mai ales că americanii vor dori să lupte probabil cu rușii până la ultimul..român, polonez, baltic, etc. Oricine și orice își aduce contribuția la îndepărtarea unui conflict de proporții eu zic că face o treaba bună.

Dar dacă Rusia nu are doar o postura defensivă în fața NATO și vrea să ne anexeze pe noi că și pe lituanieni, polonezi, cehi, slovaci, unguri, etc? Atunci înseamnă că propaganda rusă e moarte sigură, ne slăbește și ne vulnerabilizează, nu? Păi, să ne uităm cât s-au chinuit rușii să înghețe conflictul din Donbass, un teritoriu cât câteva județe românești...N-ar fi anexat mai repede Ucraina, că tot nu era membru NATO? Dar sigur, vor anexa România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, statele baltice, etc că tot a crescut petrolul de la 28 la 30 dolari/baril și își permite Putin. Abia așteaptă rușii să deschidă un conflict pe vreo 7 fronturi cu state membre NATO și trebuie să fim vigilenți și bine mobilizați....psihologic.
 
Cine are ceva neuroni în dotare ar observa că în eventualitatea primului gest agresiv al Rusiei la adresa unuia dintre statele enumerate opinia publică s-ar întoarce la 180 de grade și i-ar demoniza la loc pe ruși în ciuda bubelor Occidentului, anulând orice flotare propagandistică anterioară. Ceea ce nu s-ar întâmpla la fel de repede dacă Rusia e atacată iar presa "de bine” a asigurat suportul populației prin demonizarea anterioară a rușilor (până apar și își fac efectul comentariile critice privind lumea occidentală sponsorizate de "propagada rusă”, până se formează dezbaterile, taberele pro și contra, etc se termină conflictul...).