ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile absolut mincinoase ale ambasadorului american de la Chișinău, cum că istoria Moldovei ar fi diferită de istoria României au incendiat opinia public de pe cele două maluri ale Prutului, mai ales că au coincis cu aniversarea ieșirii Basarabiei de sub cizma imperiului sovietic.

Întâmplător sau nu, unul dintre jurnaliștii cei mai vocali din spațiul românesc, cu pretenții de formator de opinie și istoric diletant în timpul liber, Moise Guran, făcea afirmații asemănătoare și la fel de grave față de poporul român.

Coincidență sau nu, acest articol a fost publicat cu doar o zi înainte de publicarea declarațiilor delirante ale ambasadorului SUA.


În articolul intitulat, „Despre sărăcie, școli, spitale, autostrăzi și… despre "o piatră”, Guran reproduce raționamentul pe care îl va urma, doar o zi mai târziu, ambasadorul Pettit. Guran sugerează, exact așa cum o făcea propaganda sovietică pe vremuri, că termenul de "român" este inventat.

„Formarea ”Națiunii Române” este și azi un proces destul de dezbatut nefiind foarte clar cum au încetat moldovenii să se mai considere moldoveni, muntenii munteni sau ardelenii ardeleni, devenind brusc cu toții români”, a scris Guran pe propriul site.
 
În realitate, procesul de formare a națiunii române este mai mult decât clar, nefiind pus în discuție decât de persoane interesate de re-trasarea granițelor, atât în vestul cât și în estul țării.
 
De-altfel, academicianul Ioan Aurel Pop explica, în fața unui auditoriu, că etnogeneza poporului român a fost un proces complex ce a durat aproape 1.000 de ani, iar termenul de "român" sau "rumân" a fost descoperit în sursele istorice încă din secolul XII.
 

Moise Guran, după anunțul candidaturii lui Marian Munteanu: ȚARA noastră e mai ÎNTÂRZIATĂ, ca sa nu zic RETARDATĂ